Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Najczęściej fałszowane produkty żywnościowe

 Agnieszka Gotówka
30.12.2018 18:43
Fałszowanie żywności
Fałszowanie żywności (123RF)

Fałszowanie żywności to problem wciąż aktualny i coraz częściej spotykany. Konsumenci domagają się rzetelnego oznakowania produktu, co zresztą gwarantuje im prawo, a jednak producenci znajdują sposób, aby wprowadzić ich w błąd. Najczęstszy powód oszukiwania jest prozaiczny, chodzi o względy finansowe.

1. Co oznacza fałszowanie żywności?

Najczęstsze praktyki związane z fałszowaniem żywności to zastąpienie jednego składnika produktem gorszej jakości, dodanie wody, brak informacji o sposobie produkcji oraz nieprawidłowa deklaracja składu ilościowego produkt lub jego pochodzenia.

Powodem są względy ekonomiczne, ****ale skutki odczuwają przede wszystkim klienci, którzy kupują żywność niepełnowartościową, a czasem wręcz szkodliwą dla zdrowia. Tak jest w przypadku, gdy w winie znajdujemy glikol etylowy.

2. Kto stoi na straży jakości produktów?

Problemem interesują się nie tylko specjaliści ds. żywienia z poszczególnych krajów, ale i Komisja Europejska, która chce wzmocnić nadzór nad procesem produkcji i nakładać na nieuczciwe firmy bardziej dotkliwe kary finansowe.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Trwają także prace nad stworzeniem systemu, który pozwoli skuteczniej zwalczać oszustwa w branży spożywczej.

W Polsce kontrolę sprawują Główna Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Państwowa Inspekcja Sanitarna.

Warto śledzić informacje publikowane przez te instytucje, gdyż na swoich stronach internetowych informują o wykrytych w czasie kontroli nieprawidłowościach.

3. Co najczęściej fałszują producenci?

Fałszowaniu podlega wiele produktów spożywczych, a wśród nich: mięso, produkty mięsne, produkty mleczarskie, napoje alkoholowe, soki owocowe, napoje, oleje roślinne, mleko.

W jogurcie brzoskwiniowym nie ma brzoskwiń, jajka są niewłaściwie znakowane, a w serze bardzo często znajdują się śladowe ilości tłuszczu pochodzącego z mleka.

Najwięcej nadużyć stwierdza się jednak podczas produkcji soków owocowych. Ujawniają się wówczas niewłaściwe praktyki, tj. dodawanie cukru lub kwasów organicznych, niewłaściwy skład produktu, rozcieńczanie wodą.

Fałszowaniu podlegają również napoje alkoholowe. Do win dodaje się cukier trzcinowy i buraczany lub owoce bogate w antocyjany, które nadają trunkowi piękny, intensywny kolor.

Trudno dzisiaj również o dobrej jakości piwo. Niektóre trunki to nic innego jak mieszanka wody, cukru, alkoholu oraz różnego rodzaju składników chemicznych (m.in. sproszkowanej żółci bydlęcej).

Niewłaściwe praktyki wykrywa się również u producentów miodu. Dodają do niego cukier trzcinowy, kukurydziany lub buraczany, jak również syrop z sacharozy lub syrop glukozowo-fruktozowy.

Konsument może nabrać się także na zafałszowaną oliwę z oliwek, do której dodaje się inne oleje roślinne, tj. słonecznikowy, sojowy, czy też tłuszcze zwierzęce (wołowe, kurze).

Nieuczciwe praktyki dotyczą produkcji sera, wędlin i mięs. Do tych ostatnich wstrzykuje się wodę, wzbogaca solą lub soją.

4. Jak sprawdzić, czy produkt nie został sfałszowany?

Specjalistyczne badania chemiczne przeprowadzają odpowiednie służby, które poddają konkretny produkt wnikliwym testom laboratoryjnym. Gdy dojdzie do wykrycia nieprawidłowości, informacja jest najczęściej podawana do wiadomości publicznej.

Dla nieuczciwego przedsiębiorcy możne to oznaczać spadek prestiżu firmy i znaczne obniżenie poziomu zaufania u dotychczasowych klientów.

W czasie robienia zakupów niezwykle ważne jest czytanie etykiet. Zasada jest prosta: im krótszy skład, tym lepiej. Być może i to nie uchroni nas przed fałszywą żywnością, niemniej pomoże dokonywać bardziej świadomych wyborów.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze