Trwa ładowanie...

Najdroższa sól na świecie. Takie właściwości ma "białe złoto"

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 27.09.2024 09:00
"Białe złoto" w twojej kuchni. Kilogram nawet 850 zł
"Białe złoto" w twojej kuchni. Kilogram nawet 850 zł (Getty Images)

Sól bambusowa nie bez powodu jest nazywana "białym złotem". Ma nie tylko wyjątkowy smak, ale też bogate właściwości prozdrowotne. Co więcej, pomaga dbać o urodę, więc mimo że jest jedną z najdroższych przypraw na świecie ma coraz więcej amatorów.

spis treści

1. Białe złoto w kuchni

Sól bambusowa to skarb Dalekiego Wschodu, znany z niezwykłego smaku i bogatych właściwości prozdrowotnych. Nie bez powodu jest więc nazywana "białym złotem". Mimo wysokiej ceny, która w Polsce może sięgać nawet 850 zł za kilogram, sól bambusowa zdobywa coraz większą popularność.

Właściwości soli bambusowej, która obfituje w m.in. w witaminy A, E i B6 są doceniane od wieków. Działa antyoksydacyjnie, pomagając w walce z wolnymi rodnikami, co opóźnia procesy starzenia.

Zobacz film: "4 powody, dla których musisz kupić gorzką sól"

Co więcej, jej zastosowanie nie kończy się na kuchni. Pomaga też dbać o urodę. Wspiera syntezę kolagenu, co pozytywnie wpływa na kondycję skóry, poprawiając jej elastyczność i wygląd.

Bambusowa sól obfituje w witaminy i minerały
Bambusowa sól obfituje w witaminy i minerały (Getty Images)

Jest też wykorzystywana jako naturalny peeling. Z kolei dzięki właściwościom bakteriobójczym znalazła zastosowanie w produktach do higieny jamy ustnej.

2. Unikalny proces powstawania

Proces powstawania soli bambusowej jest głęboko zakorzeniony w tradycjach buddyjskich i polega na wielokrotnym wypalaniu soli morskiej w łodygach bambusa. Sól umieszcza się wewnątrz tyczek bambusowych, których końce są szczelnie zamykane gliną. Następnie tak przygotowane pakiety trafiają do pieców opalanych drewnem sosnowym (temperatura sięga tam nawet 1000 stopni Celsjusza).

Cały proces może być kilkakrotnie powtarzany, co nadaje soli unikalne właściwości i intensyfikuje jej smak.

W wyniku tego wieloetapowego wypalania sól bambusowa zyskuje nie tylko wyjątkowy aromat. Wysoka temperatura sprawia, że sól absorbuje pierwiastki zawarte w bambusie, takie jak magnez, żelazo czy cynk. Olejki eteryczne z bambusa nadają jej subtelnej świeżości.

Smak soli bambusowej doskonale komponuje się z surowymi warzywami, takimi jak bakłażan czy papryka, pomagając usunąć nadmiar wilgoci i ułatwiając obieranie. Świetnie podkreśla również smak dań rybnych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze