Najdroższe warzywo świata. Zmniejsza ryzyko raka jelit, działa przeciwbólowo
Jest soczystozielone, ma ostry smak i jest nie tylko przyprawą do sushi, ale także jednym z najdroższych warzyw świata - kosztuje ok. 900 zł za kg. Możesz jeść je świeże lub zmieszać z innymi potrawami, używając sproszkowanej formy. Wasabi ma nie tylko zaskakujące walory smakowe, ale i wspiera nasze zdrowie, oczyszczając organizm oraz działając przeciwbólowo i przeciwzapalnie.
- 1. Wasabi wzmacnia układ odpornościowy
- 2. Może poprawić zdrowie jelit
- 3. Wspiera zdrowe kości
- 4. Może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka
- 5. Pomaga utrzymać zdrowie serca
- 6. Ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne
- 7. Pomaga złagodzić sezonowe alergie
- 8. Wasabi pomaga w zdrowiu układu oddechowego
- 9. Przyprawa może pomóc ci schudnąć
1. Wasabi wzmacnia układ odpornościowy
Ta pikantna przyprawa japońska, zwana też chrzanem japońskim, jest nie tylko pełna smaku, ale zawiera wiele cennych witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy, takich jak potas, sód, wapń, fosfor, żelazo, cynk oraz witaminę A oraz witaminy z grupy B.
Wasabi wspiera układ odpornościowy, ponieważ zawiera duże ilości witaminy C i związków zwanych izotiocyjanianami (ITC), które działają przeciw drobnoustrojom i pomagają zwalczać infekcje.
Jednak warzywo to nie zadziała samo, najlepiej jest połączyć dietę bogatą w wasabi z odpowiednią ilością snu, ćwiczeniami i ogólnie zdrowym stylem życia, aby zobaczyć pełne efekty jego wzmacniającej odporność mocy.
2. Może poprawić zdrowie jelit
Najcenniejszą częścią tej rośliny są kłącza i aby wydobyć ostrość i unikalny smak warzywa, musi ono zostać starte na tarce. Jeśli cierpisz na wzdęcia po ciężkim posiłku, a twój brzuch przypomina balon, dodaj odrobinę wasabi do jedzenia, bo w ten sposób zmniejszysz prawdopodobieństwo tego nieprzyjemnego uczucia.
Zalety zdrowotne wasabi obejmują naturalne enzymy, które mogą pomóc w prawidłowym trawieniu, wspomagają wchłanianie składników odżywczych, a nawet zmniejszają wzdęcia i niestrawność.
3. Wspiera zdrowe kości
Według niektórych badań wasabi, szczególnie jego łodyga liściowa, może przyczyniać się do lepszego zdrowia kości. Ponadto związki przeciwzapalne w wasabi mogą pomóc złagodzić bóle stawów.
4. Może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka
Niektóre badania wskazują, że spożywanie wasabi i innych warzyw kapustnych może hamować wzrost niektórych komórek nowotworowych (takich jak rak jelita grubego i piersi), co może potencjalnie zmniejszyć ryzyko tych nowotworów. Dzieje się tak dzięki związkom izotiocyjanianowym, które mogą mieć właściwości przeciwnowotworowe.
5. Pomaga utrzymać zdrowie serca
Chociaż przyprawa wasabi może przyspieszyć bicie serca, niektóre jego składniki faktycznie wspomagają zdrowie tego organu. Dodanie odrobiny wasabi do diety może pomóc obniżyć poziom cholesterolu i poprawić krążenie krwi, co ostatecznie utrzymuje ciśnienie krwi na zdrowym poziomie.
6. Ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne
Jego właściwości przeciwzapalne mają wiele zalet dla naszego ogólnego stanu zdrowia. Na przykład, zmniejszając stan zapalny, związki zawarte w wasabi mogą pomóc w zmniejszeniu bólu wspierać zdrowie stawów, a nawet mogą obniżyć ryzyko przewlekłych stanów zapalnych.
Nieprzypadkowo wasabi jest często łączone z sushi. Ze względu na swoje właściwości antybakteryjne i przeciwdrobnoustrojowe, wasabi może pomóc działać jako zabezpieczenie przed chorobami przenoszonymi przez żywność, takimi jak bakterie E. coli i Staphylococcus aureus, szczególnie w przypadku surowych lub niedogotowanych produktów spożywczych, takich jak sushi.
Ponadto wasabi może pomóc w zdrowiu jamy ustnej, a także zmniejszyć nierównowagę bakteryjną w jelitach.
7. Pomaga złagodzić sezonowe alergie
Swędzące oczy, kichanie, zatkany nos… kiedy nadchodzi sezon alergii, sięgnij po wasabi. Ze względu na związki izotiocyjanianowe w wasabi, jego spożywanie może pomóc spowolnić uwalnianie histaminy, która powoduje reakcje alergiczne. Najlepsze jest to, że wasabi nie powoduje senności, jak wiele innych leków przeciwalergicznych.
8. Wasabi pomaga w zdrowiu układu oddechowego
Nie jest tajemnicą, że wasabi ma ostry smak, ale co się dzieje, gdy spożywasz ten pikantny zielony korzeń? Zaczynasz się pocić, z nosa kapie śluz i czujesz, że każda część twojego ciała rozszerza się i oczyszcza. Ta reakcja może pomóc poprawić zdrowie układu oddechowego poprzez stymulację produkcji i przepływu śluzu, która pomaga pozbyć się substancji drażniących i alergenów z dróg oddechowych.
Dodatkowo zmniejsza stan zapalny dróg oddechowych, co może poprawić działanie płuc, a ze względu na swoje właściwości przeciwdrobnoustrojowe, wasabi może pomóc zapobiegać wtórnym infekcjom układu oddechowego.
9. Przyprawa może pomóc ci schudnąć
Jeśli chcesz zrzucić kilka kilogramów, dodanie odrobiny wasabi do diety może potencjalnie pomóc w utracie tłuszczu. Warzywo pomaga tymczasowo zwiększyć metabolizm i wspiera organizm w spalaniu większej liczby kalorii dzięki swojemu działaniu termogenicznemu.
Ponadto, ze względu na swój intensywny, pikantny smak, może nawet zmniejszyć apetyt i zachcianki żywieniowe oraz sprawić, że poczujemy się pełniejsi i zjemy mniej. Ponieważ wasabi jest tak aromatyczne, może nawet zmniejszyć potrzebę dodawania wysokokalorycznych dodatków smakowych.
Korzeń japoński ma dużą wartość odżywczą i świetnie smakuje, a włączenie jego niewielkich ilości do diety może dodać zarówno smaku, jak i wiele potencjalnych korzyści zdrowotnych naszym posiłkom.
Joanna Rokicka, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl