Trwa ładowanie...

Wybierasz się na wesele? O tym lepiej nie zapominaj

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 20.06.2023 13:00
Im wyższa temperatura za oknem, tym większe ryzyko zatruć pokarmowych
Im wyższa temperatura za oknem, tym większe ryzyko zatruć pokarmowych (Getty Images)

Upalne miesiące to dla wielu par najlepszy czas na zawarcie ślubu. Ale im wyższa temperatura na termometrze, tym większe ryzyko, że weselna noc skończy się przykrymi dolegliwościami. Nie chodzi wcale o ból i zawroty głowy czy zmęczenie.

spis treści

1. Zatrucia na weselach. Co nam grozi?

Zatrucia pokarmowe bardzo często atakują latem. Jak informuje Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH, infekcjom bakteryjnym sprzyja wysoka temperatura, w której chorobotwórcze patogeny z łatwością się namnażają. Im wyższe ich stężenie w jedzeniu, tym większe ryzyko dokuczliwych dolegliwości.

Nieprawidłowe przechowywanie produktów spożywczych oraz dań, nieprzestrzeganie zasad higieny oraz terminów przydatności do spożycia zwiększa ryzyko, że rodzinna impreza zakończy się tragedią.

Zobacz film: "Trzy dni - dwa słowa. Czego mamy chcą na Dzień Matki 2023"

Za infekcje układu pokarmowego odpowiadają takie bakterie jak:

  • Campylobacter – bakterie powszechnie występują w drobiu, choć mogą pojawić się także w innych gatunkach mięs i niepasteryzowanym mleku; najczęstsze objawy to wysoka gorączka, nudności, biegunki z krwią,
  • Salmonella – drugi co do częstości patogen wywołujący dolegliwości żołądkowo-jelitowe; może się znajdować w mięsie, mleku i jego przetworach, jajach, ale też skażonych bakterią warzywach czy owocach,
  • Clostridium botulinum (jad kiełbasiany, toksyna botulinowa) – najgroźniejszy patogen, który rozwija się w środowisku beztlenowym, a takie warunki stwarzają konserwy, przetwory, a także miód; początkowo daje objawy żołądkowo-jelitowe, potem dochodzi do porażenia poszczególnych grup mięśni – zatrucie jadem kiełbasianym może prowadzić nawet do niewydolności oddechowej i zatrzymania akcji serca,
  • Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty) – jest odporny na działanie temperatur, a zatrucie bakterią może prowadzić do spadku ciśnienia krwi i wymiotów już po dwóch godzinach od spożycia skażonej potrawy; może się znajdować w wyrobach garmażeryjnych i krojonych wędlinach, mielonym mięsie i rybach, nabiale oraz lodach, a także ciastkach i kremach,
  • Bacillus cereus (laseczka woskowa), Yersinia, Listeria monocytogenes, Escherichia coli – bakterie najczęściej znajdują się w mięsie, ale mogą być też obecne w lodach i produktach mlecznych.

2. Na te potrawy uważaj. W upalne dni lepiej unikać

Zatrucia pokarmowe mogą być niebezpieczne, szczególnie dla grup wrażliwych, czyli osób w wieku senioralnym, dzieci czy ciężarnych. Dlatego podczas imprez w okresie lata warto unikać spożywania niektórych potraw lub zachować szczególną czujność.

Spożywanie surowego mięsa może wiązać się z podwyższonym ryzykiem infekcji bakteryjnych układu pokarmowego
Spożywanie surowego mięsa może wiązać się z podwyższonym ryzykiem infekcji bakteryjnych układu pokarmowego (Pixabay)

Jakie weselne potrawy mogą być podejrzane? Lepiej uważać na:

  • tatar,
  • sałatkę jarzynową i inne potrawy zawierające majonez,
  • dania z drobiu, takie jak kotlet de volaille,
  • wieprzowinę,
  • podroby, np. flaki,
  • lody,
  • ciasta z kremem.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze