2 z 7Kuchnia amerykańska
Kuchnia amerykańska to pojęcie bardzo złożone. Stany Zjednoczone to kraj imigrantów, więc na typowe dla tego kraju dania składa się styl wielu różnych nacji.
Z biegiem czasu Amerykanie ukształtowali swój oryginalny sposób życia i styl żywienia. Niestety, niezbyt zdrowy. W Stanach Zjednoczonych już 70 proc. społeczeństwa ma nadwagę. 36 proc. cierpi z powodu otyłości.
W amerykańskiej kuchni znajdziemy dużo tuczących potraw. Jest to ojczyzna fast foodów. Hamburgery, pancakes oblane słodkimi sosami, ciasta, grillowane dania z sosem barbecue, słodkie gazowane napoje czy popcorn – brzmi pysznie, ale te smakołyki zawierają mnóstwo tłuszczów, cukru i zdecydowanie za wiele kalorii.
Jeśli więc mamy nieodpartą chęć na danie z kuchni amerykańskiej, lepiej sięgać po nie niezbyt często, a później pójść na dłuższy spacer, który pomoże uporać się z nadmiarem kalorii.
Zobacz też: Szkodliwe dodatki do żywności