3 z 7Kuchnia brytyjska
Kuchnia brytyjska nie ma zbyt wielu zwolenników, poza rodowitymi mieszkańcami. Tradycyjne angielskie śniadanie jest tak obfite, że mogłoby zapewnić pożywienie na cały dzień. Jest w nim dużo kalorii i niestety nadmiar tłuszczu.
Smażone jajka, bekon, parówki, kiełbasa, fasolka w sosie, grzyby, placki ziemniaczane i tosty – to brzmi jak przepis na miażdżycę i zawał.
Białka, sole i tłuszcze odkładają się w tętnicach, prowadząc do powstawania złogów. Mogą być bardzo niebezpieczne dla zdrowia.
W brytyjskiej kuchni nie brak tłustych mięs i mącznych placków. Nie dziwi, że na Wyspach już blisko 65 proc. mieszkańców ma nadwagę. W całej Unii Europejskiej to właśnie obywatele Wielkiej Brytanii są statystycznie najgrubsi.
Na następnym slajdzie objerzysz WIDEO
Zobacz też: Czy tłuste jedzenie może być nietuczące?