6 z 7Kuchnia polska
Chociaż większość Polaków najwyżej ceni sobie rodzime specjały, trzeba przyznać, że nie wszystkie nasze dania należą do najzdrowszych.
Polacy mają o swojej kuchni bardzo dobre mniemanie. Nie tylko większość ją chwali za wyśmienity smak, ale i blisko połowa uważa, że polska kuchnia jest zdrowa. Niestety nie jest to prawda.
Podobnie jak u naszych wschodnich i zachodnich sąsiadów, także i na polskich stołach jest zdecydowanie zbyt tłusto.
Potrawy mączne są tuczące. Mąka bywa też dodatkiem do zup czy sosów jako zagęstnik, co również zwiększa kaloryczność potraw. Nadmiar mięs i niedobór warzyw pozbawia posiłki witamin, natomiast dostarcza kalorii. Szczególnie, że lubimy w Polsce mięsa tłuste: golonkę, boczek, żeberka. Pieczenie czy smażenie również nie jest korzystne dla zdrowia.
Warto postawić na pozytywne atuty polskiej kuchni, jak choćby kiszonki, które stanowią naturalny probiotyk.
Ziemniaki i kasze również są bardzo zdrowe i korzystnie wpływają na organizm. Ograniczenie spożycia tłustych mięs to również krok w stronę zdrowia.
Zobacz też: Jak zdrowo się odżywiać?
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl