Trwa ładowanie...

Najgorsze owoce. Zapychają tętnice, sprzyjają stłuszczeniu wątroby

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 20.06.2023 14:57
Tych owoców najlepiej unikać. Sprzyjają cukrzycy, otyłości i miażdżycy
Tych owoców najlepiej unikać. Sprzyjają cukrzycy, otyłości i miażdżycy (Getty Image)

Sezon letni to czas, kiedy na naszym stole królują owoce. I dobrze, bo są źródłem antyoksydantów, witamin i minerałów oraz błonnika. Mogą wiele zrobić dla naszego zdrowia, a przy tym są tak smaczne, że do ich jedzenia nikogo nie trzeba namawiać. Ale uwaga, w tej postaci owoce lepiej omijać szerokim łukiem.

spis treści

1. Źródło witamin, minerałów, błonnika i... cukru

Owoce zawierają błonnik, który usprawnia pracę jelit, a także chroni przed odkładaniem się lipidów w tętnicach. Poza tym są źródłem witaminy C, A i E, a także potasu, magnezu czy roślinnych polifenoli, które zwalczają wolne rodniki, chroniąc organizm przed szkodliwym stresem oksydacyjnym. Szereg badań dowodzi, że owoce powinny stanowić element naszej codziennej diety, bo ich spożywanie może chronić przed chorobami układu krążenia czy nawet nowotworami, zapobiegać demencji i stanom zapalnym w organizmie.

Jest tylko jeden warunek – powinniśmy zjadać nieprzetworzone owoce. To bomba zdrowia w przeciwieństwie do owoców puszkowanych, które będą raczej bombą cukru. Poza fruktozą zawierają bowiem tzw. cukry wolne, czyli te dodane przez producenta.

Zobacz film: "6 kroków do zerwania z cukrem"
Owoce w puszce zawierają nadmierną ilość cukru i są kaloryczne
Owoce w puszce zawierają nadmierną ilość cukru i są kaloryczne (Pixabay)

- Cukier, który znajduje się w owocach, czyli fruktoza, jest naturalnym składnikiem. Oczywiście również podnosi poziom glukozy i w nadmiarze może szkodzić, ale w owocach i warzywach obecny jest dodatkowo błonnik - wyjaśnia w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyk kliniczny, dr Agnieszka Chruścikowska.

- To przeciwwaga dla cukru. Zatrzymuje cząsteczki glukozy i spowalnia ich wchłanianie do krwiobiegu – dodaje i podkreśla, że z kolei cukry wolne są "błyskawicznie wchłaniane w naszym organizmie".

2. Sprzyjają otyłości, cukrzycy i stłuszczeniu wątroby

Warto uważnie przeanalizować składy dostępnych na sklepowych półkach owoców zanurzonych w syropie – znajdziemy w nich nie tylko wodę i owoce, ale też regulator kwasowości, cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy. Taki skład może przywodzić na myśl raczej słodycze niż owoce, jednak puszkowany przysmak jest znacznie bardziej niebezpieczny. Wielu osobom może wydawać się zamiennikiem dla świeżych owoców i zdrową alternatywą dla słodyczy. Tak niestety nie jest.

Badania wskazują, że nadmierne spożycie cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego powoduje wzrost trójglicerydów we krwi, prowadząc do zaburzeń lipidowych, a w konsekwencji – nawet do rozwoju miażdżycy. Nadmiar wolnych cukrów, czy to pod postacią cukru czy jego kalorycznych zamienników dodawanych to żywności, to także wyższe ryzyko cukrzycy typu 2 lub insulinooporności.

- Cukrzyca to choroba, która pociąga za sobą szereg innych problemów zdrowotnych. Powoduje uszkodzenie różnych narządów, drobnych i dużych naczyń krwionośnych. To większe ryzyko chorób serca, zawałów i udarów, powikłań wzroku, mikroangiopatii, uszkodzenia nerek, serca, nerwów, skutkujące stopą cukrzycową, zakażeń, neuropatii – wylicza dietetyk.

To także widmo nadwagi i otyłości, niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD) czy wreszcie nowotworów.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze