Trwa ładowanie...

Najgorsze pieczywo? Radzi omijać w Biedronce szerokim łukiem

 Katarzyna Prus
18.11.2023 19:45
Te bułki omijaj. Dietetyk wskazuje najgorsze pieczywo z Biedronki
Te bułki omijaj. Dietetyk wskazuje najgorsze pieczywo z Biedronki (Getty Images, TikTok)

Pszenna, żytnia, a może z serem? Choć w supermarketach wybór pieczywa jest ogromny, warto dokonywać go świadomie. Dietetyk przekonuje, że z niektórych bułek lepiej zrezygnować. Co znalazło się na jego czarnej liście?

spis treści

1. Z tych bułek lepiej zrezygnuj

Polepszacze, nadmiar soli i cukru, tłuszcze trans. Te szkodliwe substancje często ukrywają się w pieczywie, które na sklepowych półkach wygląda bardzo okazale. Mimo że takie wypieki kuszą zapachem i smakiem, warto mieć świadomość, że ich skład wcale nie musi być tak zdrowy, jak mogłoby się wydawać.

Potwierdzają to eksperci od żywienia. Dietetyk kliniczny dr Michał Wrzosek wskazał pieczywo, którego lepiej unikać. Ekspert przeanalizował produkty dostępne w popularnej sieci i podając konkretne argumenty tłumaczy, dlaczego niektórych lepiej nie kupować.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Na jego czarnej liście, którą podzielił się na TikToku znalazło się pięć bułek:

  • ciabatta – ze względu na niski poziom błonnika (dietetyk wskazuje, że jest pod tym względem rekordzistką),
  • bułka z żółtym serem - w tym przypadku powodem jest spora kaloryczność i cena,
  • bułka poznańska - dietetyk zauważa, że choć ma prosty skład, minusem jest wysoki indeks glikemiczny ze względu na zawartość rafinowanej mąki,
  • bułka codzienna – ekspert wskazuje, że zawiera dużo soli i jest dwa razy droższa od grahamki,
  • bułka paryska – ma najwięcej cukru.
@michal_wrzosek Tego pieczywa nie kupuję w Biedronce 🥐 #pieczywo #biedronka #chleb ♬ dźwięk oryginalny - Dr Dietetyki Michał Wrzosek

2. Grahamka to najlepszy wybór

Dla równowagi dietetyk wymienia bułki z tej samej sieci, którego jego zdaniem będą najlepszym wyborem żywieniowym.

W pierwszej trójce znalazły się bułka fitness, która jak zaznacza dietetyk, jest bogata w białko i błonnik oraz bułka 100 proc. żytnia, która ma więcej węglowodanów i kalorii, ale nie ma dodatku pszenicy.

Najlepszym wyborem - według Wrzoska - jest grahamka. Zawiera ona 53 proc. mąki graham i ma prosty skład, co sprawia, że jest optymalnym wyborem.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze