Najgorszy typ węglowodanów. Kluczowe jest przygotowanie

Węglowodany, które w ostatnich latach były ograniczane przez osoby dbające o zdrowie, zostały poddane badaniom, które wykazały, że nie wszystkie z nich przyczyniają się do przybierania na wadze. Jak węglowodany wpływają na organizm?

Nie wszystkie węglowodany powodują tycie. Przygotuj je w odpowiedni sposóbNie wszystkie węglowodany powodują tycie. Przygotuj je w odpowiedni sposób
Źródło zdjęć: © Getty Images
Paula Komendarczuk

Węglowodany są złe?

Węglowodany występują naturalnie w produktach, takich jak fasola, inne rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste, a także ryż i ziemniaki. Mimo że popularne diety Dukana i Atkinsa wprowadzają ograniczenia w spożyciu węglowodanów, warto pamiętać, że są one ważną częścią naszego sposobu żywienia.

Rebecca McManamon, dietetyczka z British Dietetic Association, zaleca ostrożność w zmniejszaniu spożycia węglowodanów, ponieważ "nie powodują przybierania na wadze, a niektóre z nich, szczególnie te bogate w błonnik, mogą być korzystne dla organizmu."

Problemem, na jaki zwraca uwagę McManamon, jest natomiast zbyt duża wielkość porcji serwowanych w restauracjach. Jest to jeden z powodów, który sprawia, że ludzie myślą o węglowodanach w sposób negatywny.

Ile cukru kryje się w serkach homogenizowanych?

Źródła zdrowych węglowodanów

Niektóre produkty są źródłem skrobi opornej, która jest trawiona przez dłuższy okres czasu w porównaniu do bardziej przetworzonych form węglowodanów. Znajduje się między innymi w niedojrzałych bananach, mące pełnoziarnistej, brązowym ryżu i makaronie, a także w niektórych nasionach.

Dietetyczka Sian Porter podkreśla, że węglowodany to niezwykle szeroka kategoria, co sprawia, że nie wszystkie mają taki sam wpływ na organizm. Zauważa, że znaczenie ma rodzaj i ilość tego składnika w porcji, przypomina też, że "błonnik obecny w produktach pełnoziarnistych ma udowodnione korzyści zdrowotne."

Dodatkowo National Health Service (NHS) zaleca, aby około połowa dziennej kalorycznej wartości spożywanych produktów pochodziła z produktów skrobiowych, owoców i warzyw. Warto pamiętać również o tym, że niektóre produkty dopiero w czasie stygnięcia wytwarzają skrobie oporne, do tego grona należą na przykład ziemniaki.

Badania przeprowadzone przez profesora Paula Arciero z nowojorskiego Skidmore College wykazały, że skrobie oporne są zdrowe nawet dla osób z cukrzycą typu 2.

Zwłaszcza jeśli połączymy je ze źródłem białka, na przykład kurczakiem, jogurtem greckim czy jajkiem. Pokarmy skrobiowe wypełniają żołądek, podnoszą poziom energii i powodują wyrzut serotoniny.

Pełne ziarna są bogate w błonnik, który zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca i schorzeń układu pokarmowego. Zawierają także cenne dla organizmu witaminy z grupy B, żelazo oraz potas.

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka