Trwa ładowanie...

Najgorszy wybór. Spowalnia ruchy jelit, zwiększa ryzyko cukrzycy

Avatar placeholder
Aleksandra Iwańczuk 17.07.2024 14:21
Nieodłączny element polskiej kuchni. Może poważnie zaszkodzić
Nieodłączny element polskiej kuchni. Może poważnie zaszkodzić (Getty Images)

Polacy uwielbiają makaron i wprost się nim zajadają. Jest bazą past, dodatkiem do zup, a nawet składnikiem deserów. Smaczny nie znaczy jednak zdrowy. Którego lepiej unikać?

spis treści

1. Najgorszy makaron

Makaron to uniwersalna propozycja na smaczny obiad, a także sprzymierzeniec tych, którym na gotowanie brakuje czasu. Niestety, nie każdy jest tak samo dobry dla zdrowia. Ten, który najczęściej wybieramy, jest najgorszą opcją, choć nie da się ukryć, że bardzo smaczną.

Makaron z białej rafinowanej mąki ma przede wszystkim znikomą ilość błonnika, który jest kluczowy dla pracy jelit. Ponadto jego wadą jest wyższy indeks glikemiczny, w porównaniu do pełnoziarnistej wersji. Przez to u osób, które się nim zajadają może dochodzić do nagłych skoków poziomu cukru.

Zobacz film: "Co siedzi w makaronie instant?"
Biały makaron jest najgorszym wyborem
Biały makaron jest najgorszym wyborem (Getty Images)

Biała mąka spowalnia ruchy jelit, może wywołać problemy z zaparciami i zatrzymywaniem się wody w organizmie. Jest też bardzo niekorzystna dla gospodarki węglowodanowej, ponieważ prowadzi do nagłych wyrzutów insuliny i glukozy we krwi, co prowadzi do insulinooporności i cukrzycy typu 2.

Lepiej też unikać makaronów jajecznych, zwłaszcza jeśli jesteśmy na diecie. Jajka podnoszą kaloryczność takich produktów, co może być niekorzystne dla osób, którym zależy na kontrolowaniu wagi.

2. Sięgaj po pełne ziarno

Znacznie zdrowszy jest makaron pełnoziarnisty. To bogactwo błonnika, który działa zbawiennie na cały układ pokarmowy.

Ten cenny składnik pomaga w trawieniu, zapobiega zaparciom, chroni przed rakiem jelita grubego. Co więcej, zapewnia uczucie sytości, przez co ogranicza potrzebę podjadania.

Mąka z pełnego ziarna zawiera 85 proc. skrobi oraz 15 proc. Ponadto jest źródłem witamin B1, B2, B6, PP i kwasu foliowego.

Zawiera też:

  • fosfor,
  • żelazo,
  • wapń,
  • magnez,
  • cynk.

Niższy indeks glikemiczny to dużo lepszy wybór dla osób, które zmagają się z cukrzycą czy insulinoopornością.

Pamiętajmy jednak, że równie istotne, jak wybór makaronu są dodatki. Jeśli postawimy na ciężki sos i tłuste mięso, to nawet pełnoziarnisty makaron nie pomoże, bo takie danie obciąży organizm.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze