Śniadanie: czy to faktycznie najważniejszy posiłek w ciągu dnia?

Grono osób nie wyobraża sobie wyjścia z domu bez obfitego śniadania. Niektórzy wolą zjeść je dopiero w pracy, a są i tacy, dla których pierwszy posiłek powinien być serwowany w południe.

Niezależnie od preferencji, śniadanie to najważniejsze danie w ciągu dnia. Powinno być tak skomponowane, by dodać siły i energii. – Najlepiej jest spożyć je w ciągu godziny od przebudzenia, dzięki czemu unikniemy spowolnienia metabolizmu – podpowiada Patrizia Polańska, dietetyk.

Jednak nie wszyscy zdążą zjeść odżywcze śniadanie przed wyjściem z domu. W takiej sytuacji dietetyk sugeruje, by rozpocząć dzień od garści orzechów włoskich zjedzonych ze sztuką owocu. Szybkim, a jednocześnie wartościowym daniem, może być również koktajl na bazie płatków owsianych, jogurtu naturalnego, owoców jagodowych i lnu.

Zobacz także: Superfood dla mózgu. Wystarczy szczypta, żeby poprawić pamięć

123RF123RF
Źródło zdjęć: © 123RF
Agnieszka Gotówka

/ 5Porcja dobrego śniadania

Przekonanie, że odpowiednie śniadanie musi być obfite, jest jak najbardziej słuszne. Problem w tym, że wiele osób nie wie, jak to interpretować.

Posiłek o poranku powinien dostarczać do 30 proc. zapotrzebowana organizmu na energię. – Trzeba jednak pamiętać, że każda nadwyżka kilokalorii zostanie zmagazynowana w tkance tłuszczowej. Czasem lepiej jest więc zjeść mniejsze danie, ale za to o dużej gęstości odżywczej i energetycznej – mówi Patrizia Polańska, dietetyk.

W ten sposób zjemy posiłek, który będzie odżywczy, a nie kaloryczny. Najważniejsza jest jednak jakość śniadania. Nie najlepszym pomysłem jest spożywanie o poranku produktów bogatych w cukier i tłuszcze zwierzęce.

/ 5Śniadanie na dobry dzień

123RF
123RF © 123RF

Miseczka czekoladowych kulek z mlekiem i napój kakaowy do picia lub jogurt owocowy i szklanka soku – wydaje się, że to dobre i zdrowie propozycje na śniadanie. Nic bardziej mylnego.

Jeśli bliżej przyjrzymy się etykietom tych produktów zauważymy, że wartości odżywczych mają one niewiele, za to sporo w nich cukru. A ten nie jest wskazany o poranku, choć jeszcze do niedawna wiele osób uważało, że cukier krzepi i dodaje sił.

Jest jednak odwrotnie – cukier może i doda siły, ale tylko na krótki czas. Zanim dojedziemy do pracy, już będziemy głodni. A co więcej, nasza zdolność koncentracji i uwagi może być osłabiona.

Problem ze skupieniem się mogą mieć również osoby, które o poranku nie zjedzą niczego pożywnego. Głodny organizm nie ma na nic siły. Po przebudzeniu trzeba więc pobudzić do działania i ciało, i umysł.

/ 5Śniadanie a odporność

Nasze zdrowie w dużej mierze uzależnione jest od tego, co jemy. Żywność obfitująca w składniki odżywcze powinna być podstawą naszego jadłospisu. Jedząc śniadanie, można więc nie tylko dostarczyć sobie energii i sił, ale też zadbać o odporność organizmu.

– Kluczowe jest jednak to, z jakich produktów skomponujemy nasz posiłek. Warto jeść paprykę czerwoną, kiwi, truskawki i owoce cytrusowe, a kanapkę posypać posiekaną natką pietruszki, by dostarczyć organizmowi witaminę C. Z kolei kwasy omega-3 o poranku mogą pojawić się pod postacią orzechów włoskich, oleju lnianego (użytego zamiast masła na kanapkę), nasion chia lub świeżo zmielonych nasion lnu użytych do puddingów – podpowiada Patrizia Polańska, dietetyk.

O poranku na naszym talerzu znaleźć się powinny również warzywa, które są bogactwem antyoksydantów. Nie może zabraknąć na nim również owoców, najlepiej drobnych, np. truskawek, malin i jagód.

– Warto też zaznaczyć, że nasza odporność w dużej mierze uzależniona jest od stanu mikroflory jelit. Komponując śniadanie, warto uwzględnić w nim naturalne, niedosładzane fermentowane produkty mleczne, np. jogurty, maślanki, kefiry – sugeruje Patrizia Polańska.

/ 5Śniadanie na diecie

123RF
123RF © 123RF

O porannym posiłku nie mogą zapominać również osoby będące na diecie odchudzającej. I w ich przypadku na talerzu znaleźć się powinny warzywa i owoce, produkty mleczne i zbożowe.

W czasie snu nasz metabolizm spowalnia, stąd tak ważne jest, by o poranku nieco przyspieszył. To ułatwi pozbycie się nadmiaru zbędnych kilogramów.

– Pierwszy posiłek oraz kolejne, jedzone regularnie, o małej objętości, przyspieszają metabolizm organizmu. Dla osób na diecie najczęściej sprawdzają się więc sycące śniadania w postaci koktajli przygotowanych na bazie płatków owsianych/jaglanych/orkiszowych z małym kubkiem jogurtu naturalnego, ziarnami lnu i szklanką owoców jagodowych (które są niskokaloryczne, a zawierają bogactwo witamin, minerałów i polifenoli). Takie zestawienie stopniowo uwalnia energię z posiłku – mówi Patrizia Polańska, dietetyk.

Ważne jest również, by unikać napadów wilczego głodu. W takich sytuacjach bowiem zdecydowanie chętniej sięgamy po słodkie przekąski lub złej jakości produkty, które nie tylko negatywnie wpływają na naszą sylwetkę, ale i zdrowie.

Śniadanie dobrze jest zjeść przed wyjściem z domu, do kilkunastu minut od przebudzenia się. Jeśli zadbamy o odpowiednią jakość posiłku, organizm powinien zacząć domagać się kolejnego dania dopiero za cztery godziny. A regularne posiłki sprzyjają szczupłej sylwetce.

/ 5Co jeść o poranku?

123RF
123RF © 123RF

Teoria teorią, ale jak wyglądać powinno zdrowe i wartościowe śniadanie? Co jeść o poranku, by dodać sobie energii?

– Często zalecam swoim pacjentom owsianki z orzechami i owocami jagodowymi przygotowane na bazie fermentowanych produktów mlecznych, puddingi z owocami na bazie kasz i nasion chia lub lnu albo też tradycyjnie kanapki z chleba żytniego, razowego bądź orkiszowego z dodatkiem warzywnych past (z nasion roślin strączkowych: pasty z soczewicy, ciecierzycy czy z fasoli), upieczonym indykiem, serem (pasty twarogowe lub dobrej jakości ser żółty). I co najważniejsze, zawsze w towarzystwie surowych warzyw: im bardziej kolorowa jest kanapka, tym lepiej – podpowiada Patrizia Polańska.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka