Najlepsza godzina na śniadanie. Serce będzie jak dzwon
To, co jemy ma kluczowe znaczenie dla zdrowia. Równie ważna jest też pora posiłków, szczególnie w przypadku śniadania. Okazuje się, że to może mieć wpływ nawet na ryzyko chorób serca.
1. Późne śniadanie jest groźne dla serca
Choroby układu krążenia należą do niezwykle skutecznych zabójców, a niewłaściwa dieta jest jednym z ich sojuszników. To, co znajdzie się na talerzu jest kluczowe dla zdrowego serca.
Na czarnej liście jest przetworzona żywność, bogata w sól, tłuszcze nasycone i węglowodany proste. Należy się wystrzegać m.in. fast-foodów, słodyczy, gotowych dań, wędlin, słodzonych napojów, a także ograniczać alkohol.
Równie ważna jest pora posiłków, a ich pomijanie (szczególnie śniadania) może prowadzić m.in. do otyłości.
Badanie (objęło ponad 103 tys. osób, średnia wieku 42 lata) prowadzone przez NutriNet-Santé wskazują, jak zgubne i niebepieczne dla zdrowia może być zby późne jedzenie śniadania czy kolacji.
Okazało się, że zbyt późne śniadanie było bardzo szkodliwe dla serca. Każda godzina opóźnienia pierwszego posiłku zwiększała ryzyko problemów kardiologicznych.
Odwrotną tendencję zaobserwowano w przypadku dłuższego postu nocnego - zmniejszał ryzyko nawet o 7 proc., przy czym pora ostatniego posiłku okazała sie istotna zwłaszcza dla kobiet.
Im późniejsza kolacja, tym większe było ryzyko choroby niedokrwiennej serca.
2. Najlepsza godzina na śniadanie
Według autorów badania, optymalna pora na zjedzenie śniadania jest między godz. 7 a 9 rano. U osób, które jedzą pierwszy posiłek po godz. 10, ryzyko zawału rośnie nawet o 28 proc.. Opóźnione śniadanie wiązało się z niekorzystnymi parametrami m.in. zwiększeniem ciśnienia krwi, wysokim stężeniem białka C-reaktywnego, glukozy i insuliny oraz niższym poziomem lipoprotein HDL.
Późne śniadanie wpływa też na opóźnienie kolejnych posiłków i w rezultacie zaburza dobowy cykl żywieniowy, a to wpływa na pracę całego organizmu.
Podkreślają to także dietetycy, m.in. Tracy Parker z British Heart Foundation. Chodzi o związek między zegarem biologicznym a trawieniem i wchłanianiem składników odżywczych. Zakłócenia tego procesu mogą doprowadzić m.in. do zwiększenia ryzyka chorób serca.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl