Najlepszy olej na zbicie cholesterolu. Jeden z najtańszych
Zdrowe odżywianie stanowi ważny element dobrej kondycji organizmu, a rodzaj tłuszczów, które spożywamy, odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia sercowo-naczyniowego. Na jakie tłuszcze się zdecydować, żeby potrawy nam smakowały, a zdrowie sprzyjało?
1. Tłuszcze, których należy unikać
Istnieją dwie specyficzne kategorie tłuszczów, których powinniśmy unikać: tłuszcze nasycone i tłuszcze trans, które często bywają określane mianem "niezdrowych".
Tłuszcze trans znajdują się przede wszystkim w żywności wysokoprzetworzonej, natomiast tłuszcze nasycone są głównym składnikiem wielu produktów spożywczych, które są powszechnie dostępne i często spożywane. Możemy je znaleźć w mięsie, produktach mlecznych, takich jak śmietana, ser, mleko pełnotłuste, jogurty. Są także obecne w maśle i innych tłuszczach stałych — maśle ghee, smalcu i twardej margarynie.
Nawet niektóre oleje roślinne, takie jak olej kokosowy, mimo iż mogą wydawać się zdrowym wyborem, zawierają wysoki procent tłuszczów nasyconych. Trudno jest całkowicie wyeliminować ich spożycie, warto jednak wybierać zamiast nich tłuszcze nienasycone, które z kolei są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
2. Tłuszcze, za które organizm nam podziękuje
Zamiast masła i oleju kokosowego zaleca się stosowanie sześciu olejów. Są wśród nich:
- olej słonecznikowy (do smażenia),
- olej szafranowy (do aromatyzowania potraw),
- olej rzepakowy (nierafinowany do stosowania na zimno, rafinowany do smażenia i pieczenia),
- oliwa z oliwek (do spożywania na zimno),
- olej z orzechów włoskich (do spożywania na zimno),
- olej lniany (jako dodatek do już przyrządzonych potraw).
Będą one lepszym wyborem dla serca. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe skutecznie zbijających poziom złego cholesterolu. Obfitują w nie zwłaszcza oliwa z oliwek oraz olej rzepakowy.
3. Dlaczego niektóre tłuszcze nie nadają się do smażenia?
To, że na jednym tłuszczu można smażyć, a na innym nie, zależy od jego punktu dymienia.
Punkt dymienia tłuszczu jest temperaturą, przy której tłuszcz zaczyna uwalniać wolne rodniki oraz szkodliwe związki. Tłuszcze o wyższym punkcie dymienia, takie jak olej rzepakowy, są bardziej odpowiednie do smażenia w wysokich temperaturach, ponieważ są stabilniejsze i mniej podatne na utlenianie.
Smażenie na tłuszczach, które są bardziej podatne na utlenianie (a zatem tych, których punkt dymienia jest niższy) może przyczynić się do stanów zapalnych i innych problemów zdrowotnych.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl