Tłuszcze trans – jak bardzo są szkodliwe?
Tłuszcz trans to tłuszcz zawierający kwasy tłuszczowe trans. Jest to trzeci typ kwasu tłuszczowego po nasyconych i nienasyconych. Tworzy się w niewielkich ilościach u przeżuwaczy, na przykład krów, i z tego powodu występuje naturalnie w produktach mlecznych.
Powstaje również w procesach produkcyjnych przemysłu spożywczego. Naturalne i przemysłowe tłuszcze trans mają taki sam wpływ na organizm: podwyższają poziom złego cholesterolu LDL.
Powstają przy częściowym utwardzaniu oleju. Kwas tłuszczowy pozostaje więc kwasem nienasyconym, ponieważ utwardzenie nie jest całkowite, ale ma podobne właściwości jak nasycony.
Tłuszcze trans podnoszą poziom złego cholesterolu LDL i w większych ilościach mogą nawet obniżyć poziom dobrego cholesterolu HDL.
Można je znaleźć w smażonych potrawach, tartach, pierożkach, sosach z proszku i ciastkach. Na etykiecie tłuszcze trans widnieją jako "częściowo utwardzony tłuszcz".
W ostatnich latach produkcja tłuszczu trans znacznie zmalała i jego zawartość w produktach spożywczych jest bardzo niewielka.
Tłuszcze trans naturalnie występujące w produktach mlecznych są powszechnie stosowane i w maśle mogą dochodzić do 2–3 g na 100 g produktu.
Według Światowej Organizacji Zdrowia nie więcej niż 1 proc. pozyskanej energii powinno pochodzić właśnie z tłuszczów trans.
Jeśli jesz dużo ciastek i gotowych dań, lepiej zwracaj większą uwagę na składy produktów na etykiecie.
Ja sama staram się unikać produktów, które zawierają syntetyczne tłuszcze trans, ale nie z powodu samych tłuszczów, ale dlatego, że często są niezdrowe z różnych innych przyczyn (dużo cukru, tłuszcze nasycone, rafinowane ziarna zbóż i inne dodatki).
Jednocześnie używam mleka do owsianki, nie martwiąc się o naturalnie występujące tłuszcze trans.
Fragment pochodzi z książki "Jedzenie, mity i nauka"
Jedzenie dotyczy każdego. Jest niezbędne do życia, może poprawić jego jakość, ale może też być traktowane jako zło konieczne i strata czasu. W kwestii tego, co powinno się jeść, aby zachować zdrowie, opinii jest nieskończenie wiele.
W tej książce Frida Duell prowadzi nas przez takie właśnie fakty i pseudo-fakty, a także mity dotyczące żywności. Informacje popularnonaukowe łączy z przepisami na zdrowe dania, takie jak wegańskie pad thai czy prażone w miodzie brzoskwinie z mascarpone i tymiankiem. Wszystkie zaproponowane potrawy – od śniadań do słodkości – są łatwe w przygotowaniu i szybko mogą się pojawić na stole.
Frida Duell pracuje w Szpitalu Uniwersyteckim Karolinska (Karolinska Universitetssjukhuset) w Sztokholmie. Wcześniej była główną redaktorką czasopisma "Moderna Läkare” oraz pisała artykuły popularnonaukowe.
Więcej na stronie Wydawcy. marginesy.com.pl
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl