Najlepszy pokarm dla wątroby. Eksperci są zgodni
Wątroba pełni ponad 500 funkcji w organizmie człowieka. Nie da się bez niej żyć, dlatego warto sięgać po produkty, które mogą wspierać jej funkcjonowanie. Dodając je do diety, różnice poczuje nie tylko wątroba, ale i jelita, serce, a nawet cały organizm.
1. Najlepsza dieta dla wątroby
Dla dobrego funkcjonowania wątroby mają znaczenie takie czynniki, jak utrzymanie prawidłowej masy ciała, a także prawidłowego poziomu cholesterolu oraz cukru we krwi. Niezwykle istotne jest również ograniczenie spożycia alkoholu oraz dobrze zbilansowana dieta.
Zdaniem certyfikowanego dietetyka Melissy Prest w swoim jadłospisie możemy mieć wiele produktów, które mogą korzystnie wpływać na pracę tego niezwykle ważnego narządu, bez którego nie da się żyć.
Jednym z najlepszych wyborów w trosce o zdrowie wątroby jest dieta śródziemnomorska, zalecana przez lekarzy szczególnie osobom, które mają problemy ze zdrowiem układu krążenia.
Jadłospis zawiera produkty bogate w przeciwutleniacze, które pomagają zmniejszyć stany zapalne w organizmie, charakterystyczne w przypadku chorób wątroby.
Są to m.in. owoce, takie jak winogrona, żurawina czy jagody. Ekspertka przypomina również o niezwykle zdrowych warzywach liściastych, które są dobrym źródłem witaminy K, czyli jarmużu, szpinaku czy kapuście.
2. Zdrowe tłuszcze i dobre źródła białka to podstawa
Prest zaleca także oliwę z oliwek jako dobre źródło tłuszczu, które może pomóc zwiększać poziom dobrego cholesterolu, a tym samym zapobiegać stłuszczeniu wątroby. Co więcej, przypomina również o jedzeniu produktów bogatych w błonnik.
W opinii ekspertki spożywanie błonnika jest niezwykle istotne ze względu na zdrowie jelit, ponieważ zapobiega zaparciom, które mogą utrudniać pozbywanie się toksyn z organizmu, a tym samym negatywnie odbijać się na pracy wątroby.
Hepatolog Nancy Reau przypomina, że wątrobę należy wspierać dietą zawierającą niską zawartość węglowodanów i wyższą zawartość białka. Dobrymi źródła białka są drób oraz ryby.
Nie można również zapominać o białku pochodzenia roślinnego, które należy czerpać z roślin strączkowych czy tofu.
Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl