Trwa ładowanie...

Najlepszy pokarm dla wątroby. Eksperci są zgodni

 Patrycja Pupiec
04.10.2023 11:40
Przepis na zdrową wątrobę. Te produkty dodaj do diety, szybko zauważysz różnicę
Przepis na zdrową wątrobę. Te produkty dodaj do diety, szybko zauważysz różnicę (Getty Images / Twitter)

Wątroba pełni ponad 500 funkcji w organizmie człowieka. Nie da się bez niej żyć, dlatego warto sięgać po produkty, które mogą wspierać jej funkcjonowanie. Dodając je do diety, różnice poczuje nie tylko wątroba, ale i jelita, serce, a nawet cały organizm.

spis treści

1. Najlepsza dieta dla wątroby

Dla dobrego funkcjonowania wątroby mają znaczenie takie czynniki, jak utrzymanie prawidłowej masy ciała, a także prawidłowego poziomu cholesterolu oraz cukru we krwi. Niezwykle istotne jest również ograniczenie spożycia alkoholu oraz dobrze zbilansowana dieta.

Zdaniem certyfikowanego dietetyka Melissy Prest w swoim jadłospisie możemy mieć wiele produktów, które mogą korzystnie wpływać na pracę tego niezwykle ważnego narządu, bez którego nie da się żyć.

Jednym z najlepszych wyborów w trosce o zdrowie wątroby jest dieta śródziemnomorska, zalecana przez lekarzy szczególnie osobom, które mają problemy ze zdrowiem układu krążenia.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Jadłospis zawiera produkty bogate w przeciwutleniacze, które pomagają zmniejszyć stany zapalne w organizmie, charakterystyczne w przypadku chorób wątroby.

Są to m.in. owoce, takie jak winogrona, żurawina czy jagody. Ekspertka przypomina również o niezwykle zdrowych warzywach liściastych, które są dobrym źródłem witaminy K, czyli jarmużu, szpinaku czy kapuście.

2. Zdrowe tłuszcze i dobre źródła białka to podstawa

Prest zaleca także oliwę z oliwek jako dobre źródło tłuszczu, które może pomóc zwiększać poziom dobrego cholesterolu, a tym samym zapobiegać stłuszczeniu wątroby. Co więcej, przypomina również o jedzeniu produktów bogatych w błonnik.

W opinii ekspertki spożywanie błonnika jest niezwykle istotne ze względu na zdrowie jelit, ponieważ zapobiega zaparciom, które mogą utrudniać pozbywanie się toksyn z organizmu, a tym samym negatywnie odbijać się na pracy wątroby.

Hepatolog Nancy Reau przypomina, że wątrobę należy wspierać dietą zawierającą niską zawartość węglowodanów i wyższą zawartość białka. Dobrymi źródła białka są drób oraz ryby.

Nie można również zapominać o białku pochodzenia roślinnego, które należy czerpać z roślin strączkowych czy tofu.

Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze