5 kroków do zdrowej wątroby. Lekarz poleca pić to codziennie
Wątroba to jeden z głównych filtrów w naszym organizmie, a zarazem jeden z najbardziej przeciążonych narządów naszego ciała. Filtruje krew, wytwarza żółć potrzebną do trawienia tłuszczów, metabolizuje hormony i magazynuje niezbędne witaminy czy minerały. Jak ją wspomóc w pracy? Jest na to łatwy sposób, który zdradza dietetyk dr Josh Axe.
1. Co szkodzi wątrobie?
Zła dieta, toksyny środowiskowe czy siedzący tryb życia sprawiają, że coraz częściej odnotowuje się schorzenia wątroby, w tym bardzo groźną niealkoholową stłuszczeniową chorobę wątroby (NAFLD). Nieleczona może w konsekwencji prowadzić do całkowitej niewydolności pod postacią marskości wątroby.
Inne czynniki, które mogą doprowadzić do uszkodzenia narządu to:
- nadużywanie leków,
- regularne spożywanie alkoholu,
- dieta obfitująca w tłuszcze oraz cukry proste,
- przewlekłe zapalenie wątroby – WZW typu B,
- spożycie trujących grzybów,
- niedożywienie organizmu.
Niestety, najczęściej bagatelizujemy objawy chorej wątroby. Tymczasem wzdęcia, zgaga, niestrawność i uczucie ciężkości po posiłku, przewlekłe zmęczenie, a nawet trądzik - mogą być wskazówką, że czas wspomóc wątrobę.
2. Lekarz zdradza 5 kroków do zdrowej wątroby
By oczyścić z toksyn, ułatwić pracę, a przede wszystkim przyspieszyć regenerację wątroby, wystarczy wcielić w życie kilka zasad opracowanych przez dr. Josha Axe.
2.1. Wyrzuć żywność przetworzoną z menu
Najbardziej toksyczny wpływ na wątrobę mają rafinowane węglowodany, cukry proste, tłuszcze nasycone i tłuszcze trans oraz azotany i azotyny.
Znajdują się w pieczywie, słodyczach i wypiekach cukierniczych, daniach garmażeryjnych, fast foodzie oraz wyrobach mięsnych, takich jak wędliny, kiełbasy, pasztety czy parówki.
2.2. Wprowadź do diety produkty bogate w potas
Optymalna dzienna dawka potasu to ok. 4700 mg. Potas jest potrzebny dla układu sercowo-naczyniowego, ale pomaga również oczyścić wątrobę.
By uzupełnić jego niedobory, wystarczy włączyć do diety takie produkty jak bataty (jeden średniej wielkości słodki ziemniak ma aż 700 mg potasu), banany, buraki i szpinak, a przede wszystkim – świeże pomidory oraz sosy i soki z pomidorów. Te ostatnie lekarz poleca pić codziennie.
2.3. Pij regularnie sok
W dni, kiedy nie jesteśmy w stanie spożywać 4-5 porcji warzyw, można sięgnąć po świeżo wyciskany sok. Dla osób z zaburzeniami pracy wątroby sok z warzyw będzie dodatkowo łatwiejszy do strawienia.
Wątroba szczególnie lubi marchew – beta-karoten przekształcany jest w witaminę A, która wspiera detoks wątroby i redukcję tłuszczu.
2.4. Zadbaj o prawidłową pracę jelit
Odpowiednia ilość błonnika w diecie to sposób na sprawnie działające jelita, których oczyszczanie jest formą detoksu układu pokarmowego. Błonnik działa niczym szczoteczka wymiatająca złogi.
2.5. Wspomóż wątrobę suplementacją i jedz podroby
Wątroba lubi ostropest plamisty, korzeń mniszka lekarskiego oraz kurkumę. Kurkumę można dodawać do każdego dania, ale gdy wątroba niedomaga – warto poprosić o radę farmaceutę.
Lekarz zaleca również spożywanie podrobów – wątróbka jego zdaniem to jeden z najbardziej odżywczych produktów. Zawiera m.in. witaminy A i B, kwas foliowy, cholinę, żelazo czy miedź, cynk.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl