Rośliny strączkowe - wartości odżywcze, kaloryczność, wskazania, przeciwwskazania
Rośliny strączkowe to rośliny pochodzące z rodziny bobowatych. Rośliny strączkowe charakteryzują się dużymi nasionami i uprawia się je jako rośliny pastewne, jadalne. Uprawia się je dla nasion oraz paszy. Do jadalnych roślin strączkowych należą między innymi: bób, ciecierzyca, fasola zwykła i wielokwiatowa, groch zwyczajny, soczewica i soja.
1. Rośliny strączkowe - wartości odżywcze
Warzywa strączkowe takie jak bób, fasola, soczewica czy groch to jedne z najpopularniejszych pokarmów na świecie.
Uważa się je za zdrowe i smaczne warzywa zawierające dużą ilość białka o wysokiej wartości biologicznej. Co ciekawe, rośliny strączkowe to jedne z bardzo niewielu pokarmów łączących w swoim składzie białko i błonnik pokarmowy.
Oprócz tego, do składników odżywczych roślin strączkowych należą także witaminy z grupy B, wapń, żelazo, fosfor, jod, miedź oraz cynk.
Błonnik zawarty w roślinach strączkowych wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego, szczególnie na perystaltykę jelit. Jeżeli borykamy się z zaparciami, rośliny strączkowe oprócz dostarczenia ważnych składników odżywczych złagodzą także nasze dolegliwości.
2. Rośliny strączkowe - kaloryczność
Najpopularniejsze rośliny strączkowe i ich wartości kaloryczne w 100 gramach produktu:
- Bób - 90 kalorii
- Biała fasola - 346 kalorii
- Fasola szparagowa - 42 kalorii
- Groch - 350 kalorii
- Groszek zielony - 100 kalorii
- Soczewica - 360 kalorii
- Soja - 444 kalorii
3. Rośliny strączkowe - wskazania
Białko zawarte w roślinach strączkowych jest niezbędnym dla naszego organizmu składnikiem odżywczym, szczególnie w okresie dojrzewania. Często powinny spożywać go kobiety w ciąży i sportowcy. Jest to białko o doskonałej przyswajalności. Największą ilość białka zawierają ziarna soi oraz soczewicy, a także grochu i fasoli.
Rośliny strączkowe zawierają dużo energii, ponieważ są bogate w węglowodany. Dzięki temu zapełnimy nasze zapotrzebowanie energetyczne jeśli jesteśmy na diecie skierowanej na przybranie masy.
Składniki mineralne zawarte w roślinach strączkowyuch to fosfor, magnez, jod, potas, wapń i żelazo. Są to składniki konieczne do prawidłowego funkcjonowania wielu układów naszego organizmu, w tym nerek, mózgu czy układu krążenia.
Chociaż warzywa strączkowe charakteryzują się dużą wartością energetyczną, mają one niski indeks glikemiczny - gotowana soja - 18, gotowana fasola - 33. Oprócz tego, warzywa strączkowe zawierają wiele substancji przeciwutleniających oraz tzw. fitoestrogenów, co zapobiega występowaniu miażdżycy oraz chorób serca i nowotworów.
Warzywa strączkowe działają zasadotwórczo, dzięki czemu są zalecane w diecie mającej na celu odkwaszenie organizmu. Regularne spożywanie roślin strączkowych odkwasza organizm i umożliwia zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej.
4. Rośliny strączkowe - przeciwwskazania
Nadmierne spożywanie roślin strączkowych może doprowadzić do problemów z tarczycą z powodu zawartych w nich tioglikozydów. Oprócz tego, choroby cierpiące na wrzody, refluks lub zespół jelita drażliwego mogą odczuwać dolegliwości po spożyciu roślin strączkowych. W przypadku nowotworów zaleca się unikanie ziaren soi.