Jedz jak najczęściej. Chroni przed nadciśnieniem, zawałem, udarem
Owoc chlebowca to prawdziwy fenomen w świecie flory. Jackfruit może osiągać nawet 50 kg i w zależności od odmiany stosuje się go jako zamiennik mięsa bądź traktuje jak każdy inny owoc. Ma właściwości antynowotworowe, obniża ciśnienie krwi i spowalnia starzenie komórek.
1. Bomba witaminy C i potasu
Jackfruit (łac. Artocarpus heterophyllus), chlebowiec różnolistny czy drzewo bochenkowe to nazwy określające owoc spotykany powszechnie w krajach Afryki, Azji i Ameryki Południowej. Znany miał być już w starożytności, dziś jest bardzo popularny na Sri Lance, w Birmie, Bangladeszu, Indonezji i Tajlandii. W Indiach uprawia się go z uwagi na owoce, pestki, ale i drewno.
Ma zielonkawą skórkę, przypomina nieco mango pokryte kolcami. Wyróżnia się dwie odmiany chlebowca: jedna z nich ma owoce o twardszej strukturze, druga jest bardziej miękka, ma gąbczastą konsystencję i słodszy smak przypominający banany i ananasy. Jeden owoc może ważyć nawet 50 kg i wyrasta bezpośrednio z pnia drzewa.
100 g owocu chlebowca ma niemal 94 kcal, co czyni owoc jednym z najbardziej kalorycznych, jednocześnie jest on prawdziwą bombą witamin i minerałów. Jedna filiżanka zawiera 22,6 mg witaminy C, silnego przeciwutleniacza, który chroni przed rozwojem wolnych rodników i wspiera układ odpornościowy. Jest także źródłem składników mineralnych jak wapń, żelazo, magnez, mangan czy cynk. Co ciekawe, stanowi lepsze źródło potasu niż banany. Dlatego włączenie go do diety może chronić przed nadciśnieniem tętniczym i zawałem serca czy udarem mózgu.
- Miąższ jackfruita jest dobrym źródłem witaminy C, a jego nasiona są źródłem białka, potasu, wapnia i żelaza – mówi cytowana przez portal everydayhealth.com Bonnie Taub-Dix, autorka książek i dietetyczka.
- I w przeciwieństwie do innych owoców zawiera witaminy z grupy B, w tym witaminę B6, niacynę, ryboflawinę i kwas foliowy, który jest szczególnie ważny dla zdrowego układu nerwowego - dodaje.
Jackruit to też źródło polifenoli, zawiera taniny, sterole i karotenoidy, które w badaniach wykazują właściwości antynowotworowe.
2. Jedz na słodko lub podawaj zamiast mięsa
W krajach Azji owoc chlebowca jada się w postaci ugotowanej, suszonej, kandyzowanej, na surowo i smażony bądź pieczony. W Polsce najłatwiej o owoce w puszce. Możemy kupić zarówno jackfruita przeznaczonego do wytrawnych dań wegetariańskich, jak i puszkowany, słodki owoc.
- Podobnie jak tofu jackfruit nabiera smaku innych potraw i przypraw – zachęca dietetyczka. Owoc chlebowca można marynować w przyprawach i oliwie, a następnie smażyć, dusić bądź piec, by dodawać do curry, potrawek i gulaszy lub do burgerów.
- Więc nie krępuj się dodawać go do swoich ulubionych potraw, aby zwiększyć ich objętość i zapewnić poczucie sytości bez dużej ilości kalorii. Dodatkowo zyskujesz korzyści płynące z jego wartości odżywczych - podsumowuje Taub-Dix.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl