Jackfruit – gdzie kupić, jak jeść i dlaczego warto?
Jackfruit to egzotyczny owoc, który nie jest popularny w Polsce. Warto jednak sięgnąć po ten smaczny azjatycki produkt, ponieważ ma dużo właściwości zdrowotnych.
W tym artykule:
Co to jest jackfruit (dżakfrut)?
Jackfruit to jedyny w swoim rodzaju owoc tropikalny, rozpoznawalny ze względu na niepowtarzalny kształt i wielkość. Obecnie rośnie głównie w tropikalnym i subtropikalnym klimacie. Owoce jackfruita można spotkać więc w różnych częściach Indii, w Tajlandii, Malezji, w Nepalu, Sri Lance oraz Brazylii. To także narodowy owoc Bangladeszu.
Jackfruit jest uważany za największy owoc drzewny na świecie, o średniej wadze od 3,5 kg do 10 kg. Zewnętrzna część jackfruita nie jest jadalna, ale miąższ i nasiona owocu nadają się do spożycia. Skóra jackfruita pokryta jest charakterystycznymi kolcami, jednak nie są one kłujące, a w trakcie dojrzewania owocu stają się całkowicie miękkie.
Jackfruit ma słodki smak oraz bardzo wyczuwalny i przyjemny owocowy zapach. Dojrzałe owoce jackfruita smakują niczym mango lub brzoskwinia. Wnętrze owocu zawiera pomarańczowo-żółty miąższ. Podzielony jest on na części, które kształtem przypominają "żarówki". Miąższ otacza gładkie i owalne, jasnobrązowe nasiona.
#dziejesienazywo: Czy owoce można jeść bez ograniczeń?
Chociaż jackfruit jest owocem, jego wnętrze przypomina konsystencję kurczaka lub wieprzowiny. Dodatkowo składniki dżakfruta są podobne do tych zawartych w mięsie. Dlatego niedojrzały owoc jackfruita często używany jest przez wegetarian, jako jego substytut.
Wartości odżywcze jackfruita
Świeże owoce jackfruita są źródłem białka, cynku, magnezu, manganu, potasu, wapnia i żelaza. Magnez i żelazo pomagają w poprawie jakości snu. Ten pierwiastek zapobiega również anemii, która jest jedną z głównych przyczyn bezsenności.
Potas jest natomiast ważnym składnikiem płynu wewnątrzkomórkowego oraz pomaga kontrolować częstotliwość rytmu serca i ciśnienie krwi. Dzieki temu obniżone zostaje ryzyko zawału serca, udaru mózgu i zaburzeń sercowo-naczyniowych.
Błonnik pokarmowy zawarty w owocach jackfruitu pomaga chronić błonę śluzową okrężnicy poprzez eliminowanie rakotwórczych substancji z jelita grubego. Jackfruit przyczynia też się do polepszenia pracy układu pokarmowego. Słodki owoc nie powoduje bólu brzucha, jedzony nawet w dużych ilościach, a co więcej, ułatwia wypróżnianie się.
Jackfruit jest bogaty w witaminy oraz wolny od tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Świeże owoce dżakfruta zawierają znaczące ilości witaminy A i flawonoidy, takie jak beta-karoten, ksantyna, luteina i beta-kryptoksantyna. Związki te działają na organizm przeciwutleniająco.
Witamina A jest także niezbędna do utrzymania integralności błony śluzowej i skóry. Stwierdzono, że spożywanie naturalnych owoców bogatych w witaminę A, chroni przed rakiem jamy ustnej i płuc. W końcu, dzięki jedzeniu owoców jackfruita, witamina A wpływa na poprawę wzroku oraz zapobiega zaćmie i zwyrodnieniu plamki żółtej.
Jackfruit jest jednym z niewielu owoców bogatych w witaminę B complex. Jackfruit zawiera wybitne ilości witaminy B6 (pirydoksyny), ryboflawiny oraz kwasu foliowego. Jest też bogatym źródłem fenoli, niacyny i tiaminy. Te dwa ostatnie składniki leczą zmęczenie, stres i pomagają przy osłabionych mięśniach.
100 g miąższu jackfruita dostarcza tylko 95 kalorii. "Żarówki" zawarte w owocu zawierają cukry proste, takie jak fruktoza i sacharoza, które po spożyciu wyzwalają pozytywną energię i natychmiastowo ożywiają ciało.
Jak go jeść?
Jackfruit może być spożywany na surowo, jako samodzielny deser, ale może być też dodawany do lodów, puddingu i sałatek owocowych. Kawałki jackfruita zmieszane ze startym kokosem, miodem oraz plasterkami bananów to jeden z najsmaczniejszych smakołyków powszechnie podawanych na uroczystościach w południowej części Indii.
Wiele osób nie czeka, aż owoce dojrzeją, lecz przygotowują je, gdy są jeszcze stosunkowo małe, niedojrzałe i chrupiące. Jackruit nie jest wówczas tak słodki i ma bardziej mięsistą konsystencję. W Indiach taki owoc dodaje się do pikantnych potraw, takich jak curry oraz do zup i gulaszów.
W Australii sugeruje się serwowanie sosu zrobionego z jackfruita, który podaje się do jagnięciny. Niektórzy marynują też jeszcze niedojrzałe owoce. Jackfruit można również wykorzystać do przygotowywania pasztecików, zapiekanek, kompotów owocowych, dżemów i galaretek.
Nasiona dżakfruta, które zawierają dużo białka, mogą być obierane i gotowane jak w przypadku ziaren roślin strączkowych. W Południowo-Wschodniej Azji są one suszone i mielone na mąkę, którą później wykorzystuje się do pieczenia.
Gdzie kupić jackfruita
W Polsce jackfruita można dostać głównie w sklepach orientalnych. Owoc sprzedawany jest w puszkach, w których kawałki jackfruita zanurzone są w słodkiej lub w słonej zalewie. Za jackfruit w takiej postaci zapłacimy od 10 do nawet 200 zł za średnio 550 g tego produktu.
Inną alternatywą są chipsy z suszonych owoców jackfruita, które stanowią smaczną przekąskę. Można je dostać w cenie około 12 zł za 150 g.
W niektórych sklepach z etniczną żywnością kupimy już cały, świeży owoc jackfruita. Za taki produkt zapłacimy około 55 zł za 4000 g.
Ile kalorii ma surowy chlebowiec różnolistny?
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 165 g (1 szklanka, plasterki) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 95,0 kcal | 157 kcal |
| Białko | 1,72 g | 2,84 g |
| Węglowodany | 23,3 g | 38,4 g |
| Cukier | 19,08 g | 31,5 g |
| Błonnik | 1,50 g | 2,48 g |
| Tłuszcz | 0,64 g | 1,06 g |
| Tłuszcze nasycone | 0,20 g | 0,32 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 0,16 g | 0,26 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 0,09 g | 0,16 g |
| Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
| Witamina C | 13,70 mg | 22,6 mg |
| Równoważnik folianów | 24,0 µg | 39,6 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,11 mg | 0,17 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,06 mg | 0,09 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 0,92 mg | 1,52 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,24 mg | 0,39 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,33 mg | 0,54 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 24,0 µg | 39,6 µg |
| Witamina B4 - cholina | 0 mg | 0 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0 µg | 0 µg |
| Witamina A | 110 i.u. | 182 i.u. |
| Witamina A | 5,00 µg RAE | 8,25 µg RAE |
| Retinol | 0 µg | 0 µg |
| Alpha karoten | 6,00 µg | 9,90 µg |
| Beta karoten | 61,0 µg | 101 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 5,00 µg | 8,25 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 157 µg | 259 µg |
| Witamina E | 0,34 mg | 0,56 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 0 µg | 0 µg |
| Wapń | 24,0 mg | 39,6 mg |
| Żelazo | 0,23 mg | 0,38 mg |
| Magnez | 29,0 mg | 47,9 mg |
| Fosfor | 21,0 mg | 34,7 mg |
| Potas | 448 mg | 739 mg |
| Sód | 2,00 mg | 3,30 mg |
| Cynk | 0,13 mg | 0,22 mg |
| Miedź | 0,08 mg | 0,13 mg |
| Mangan | 0,04 mg | 0,07 mg |
| Selen | 0 µg | 0 µg |
| Woda | 73,5 g | 121 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.