Trwa ładowanie...

Najmniej i najbardziej toksyczne owoce i warzywa. Nowy raport EWG

Najmniej i najbardziej toksyczne owoce i warzywa
Najmniej i najbardziej toksyczne owoce i warzywa (123rf)

Aby cieszyć się zdrowiem, powinniśmy jeść 5 porcji owoców i warzyw każdego dnia w proporcji 2:3. Są one bogate w witaminy i minerały. Mimo bogactwa cennych składników mogą także być źródłem szkodliwych substancji, co jest wynikiem m.in. stosowania chemikaliów w trakcie ich uprawy. Które warzywa i owoce są najbardziej toksyczne? Odpowiedź przynosi najnowszy raport Enviromental Working Group.

EWG to amerykańska organizacja, której zadaniem jest propagowanie zdrowego stylu życia, a także uświadamianie konsumentów na temat cech i wpływu na organizm produktów, które mogą oni kupić w sklepach.

Organizacja ta, jak co roku, przygotowała raport, na który składa się 51 pozycji — to owoce i warzywa uporządkowane w kolejności od najbardziej do najmniej toksycznych. Stanowi on wynik badań nad 48 krajowymi i importowanymi wersjami produktów spożywczych. Dlaczego więc 51 punktów? W przypadku borówek, fasoli szparagowej i groszku dały one różne rezultaty, dlatego autorzy umieścili je dwukrotnie — osobno artykuł wyprodukowany lokalnie i ten sprowadzony z zagranicy.

Lista powstała na podstawie wyników badań (przeprowadzonych na rynku amerykańskim) nad obecnością pestycydów w popularnych produktach spożywczych, które przeprowadzili naukowcy z U.S. Department of Agriculture and Food and Drug Administration. W Polsce nie ma takiego zestawienia, ale także stosuje się środki ochrony roślin, wiele owoców i warzyw pochodzi z importu.

Zobacz film: "Owoce, których nie należy jeść jesienią i zimą"

Spośród ulokowanych na liście EWG produktów wyłoniono 12 najbardziej i 15 najmniej skażonych owoców i warzyw. Pierwsza grupa nosi nazwę “Parszywa 12” (z ang. Dirty Dozen), druga - “Czysta 15” (Clean Fifteen).

4 znaki, które świadczą o tym, że jesz za dużo owoców
4 znaki, które świadczą o tym, że jesz za dużo owoców [5 zdjęć]

Są zdrowe, stanowią doskonałą przekąskę, zawierają witaminy i antyoksydanty. Jadamy je dość często.

zobacz galerię

1. “Parszywa 12”

Na czele grupy produktów zawierających najwięcej szkodliwych substancji znajdują się truskawki. Wedle badań jedna próbka tych owoców zawierała ponad 20 różnych pestycydów. Zgodnie z najnowszym raportem EWG najbardziej toksyczne owoce i warzywa to (kolejność od najgorszych):

  • truskawki,
  • szpinak,
  • nektarynki,
  • jabłka,
  • brzoskwinie,
  • gruszki,
  • wiśnie,
  • winogrona,
  • seler naciowy,
  • pomidory,
  • papryka słodka,
  • ziemniaki.

Te produkty najbardziej chłoną pestycydy.

Przeczytaj też:

2. “Czysta 15”

Oto produkty, które zostały uznane za najmniej toksyczne.

  • słodka kukurydza (ekologiczna),
  • awokado,
  • ananas,
  • kapusta,
  • cebula,
  • groszek,
  • papaja,
  • szparagi,
  • mango,
  • bakłażan,
  • melon spadziowy,
  • kiwi,
  • kantalupa (odmiana melona cukrowego),
  • kalafior,
  • grejpfrut.

Jak podkreśla Sonya Linder, analityk EWG:

- Zawsze warto jeść owoce i warzywa, ale najlepiej wybierać te organiczne. Jeśli nie możemy kupić ekologicznych produktów, wybierajmy w supermarketach te uprawiane konwencjonalnie, które cechują się najniższą zawartością pestycydów.

Pełna lista produktów jest dostępna na stronie internetowej EWG.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze