Najmniej i najbardziej toksyczne owoce i warzywa. Nowy raport EWG
Aby cieszyć się zdrowiem, powinniśmy jeść 5 porcji owoców i warzyw każdego dnia w proporcji 2:3. Są one bogate w witaminy i minerały. Mimo bogactwa cennych składników mogą także być źródłem szkodliwych substancji, co jest wynikiem m.in. stosowania chemikaliów w trakcie ich uprawy. Które warzywa i owoce są najbardziej toksyczne? Odpowiedź przynosi najnowszy raport Enviromental Working Group.
EWG to amerykańska organizacja, której zadaniem jest propagowanie zdrowego stylu życia, a także uświadamianie konsumentów na temat cech i wpływu na organizm produktów, które mogą oni kupić w sklepach.
Organizacja ta, jak co roku, przygotowała raport, na który składa się 51 pozycji — to owoce i warzywa uporządkowane w kolejności od najbardziej do najmniej toksycznych. Stanowi on wynik badań nad 48 krajowymi i importowanymi wersjami produktów spożywczych. Dlaczego więc 51 punktów? W przypadku borówek, fasoli szparagowej i groszku dały one różne rezultaty, dlatego autorzy umieścili je dwukrotnie — osobno artykuł wyprodukowany lokalnie i ten sprowadzony z zagranicy.
Lista powstała na podstawie wyników badań (przeprowadzonych na rynku amerykańskim) nad obecnością pestycydów w popularnych produktach spożywczych, które przeprowadzili naukowcy z U.S. Department of Agriculture and Food and Drug Administration. W Polsce nie ma takiego zestawienia, ale także stosuje się środki ochrony roślin, wiele owoców i warzyw pochodzi z importu.
Spośród ulokowanych na liście EWG produktów wyłoniono 12 najbardziej i 15 najmniej skażonych owoców i warzyw. Pierwsza grupa nosi nazwę “Parszywa 12” (z ang. Dirty Dozen), druga - “Czysta 15” (Clean Fifteen).
1. “Parszywa 12”
Na czele grupy produktów zawierających najwięcej szkodliwych substancji znajdują się truskawki. Wedle badań jedna próbka tych owoców zawierała ponad 20 różnych pestycydów. Zgodnie z najnowszym raportem EWG najbardziej toksyczne owoce i warzywa to (kolejność od najgorszych):
- truskawki,
- szpinak,
- nektarynki,
- jabłka,
- brzoskwinie,
- gruszki,
- wiśnie,
- winogrona,
- seler naciowy,
- pomidory,
- papryka słodka,
- ziemniaki.
Te produkty najbardziej chłoną pestycydy.
Przeczytaj też:
2. “Czysta 15”
Oto produkty, które zostały uznane za najmniej toksyczne.
- słodka kukurydza (ekologiczna),
- awokado,
- ananas,
- kapusta,
- cebula,
- groszek,
- papaja,
- szparagi,
- mango,
- bakłażan,
- melon spadziowy,
- kiwi,
- kantalupa (odmiana melona cukrowego),
- kalafior,
- grejpfrut.
Jak podkreśla Sonya Linder, analityk EWG:
- Zawsze warto jeść owoce i warzywa, ale najlepiej wybierać te organiczne. Jeśli nie możemy kupić ekologicznych produktów, wybierajmy w supermarketach te uprawiane konwencjonalnie, które cechują się najniższą zawartością pestycydów.
Pełna lista produktów jest dostępna na stronie internetowej EWG.