Najostrzejsza papryczka świata - ranking
Najostrzejsza papryczka świata: o ten tytuł walczy kilka odmian, które swą ostrością wręcz porażają. O mocy doznań związanych z ich konsumpcją, a nawet dotykiem, decyduje zawartość kapsaicyny. Tę, jak się okazuje, można zmierzyć. Co warto wiedzieć o najostrzejszych paprykach na świecie?
1. Jaka jest najostrzejsza papryczka?
Najostrzejsza papryczka na świecie to ta, która zawiera największą ilość kapsaicyny odpowiadającej za uczucie ostrości. Ta zaliczana do alkaloidów substancja została wyizolowana w drugiej połowie XIX wieku i szybko znalazła zastosowanie w medycynie. To składnik maści, balsamów i plastrów rozgrzewających, a także leków przeciwbólowych i przeciwreumatycznych. Dowiedziono również, że kapsaicyna nie tylko rozgrzewa, ale i przyspiesza metabolizm, a nawet zapobiega powstawaniu komórek tłuszczowych.
Ze względu na właściwości kapsaicyny, próba uśmierzenia pojawiającego się po spożyciu ostrej papryki uczucia pieczenia za pomocą płynu lub płukania jamy ustnej wodą zwykle przynosi odwrotny skutek. Zamiast tonować wrażenia, potęguje je, roznosząc kapsaicynę na większą powierzchnię przewodu pokarmowego. Co pomoże? Lepszy rezultat daje wypicie szklanki tłustego mleka lub alkoholu, zjedzenie lodów lub wypłukanie jamy ustnej ciekłym tłuszczem roślinnym.
2. Ostre papryki - skala Scoville`a (SHU)
Aby określić stopień koncentracji kapsaicyny w papryce opracowano metodę mierzenia ostrości. Metodę tę w 1912 roku wynalazł amerykański chemik, Wilbur Scoville, stąd mówi się o skali Scoville`a (SHU).
Poziom ostrości wyrażany jest w jednostce miary 1 SHU (ang. Scoville Hotnest Unit). Im więcej punktów ma dany produkt, tym jest ostrzejszy i bardziej pali w gardle.
Czysta kapsaicyna osiąga poziom 16 mln SHU ostrości. Słodka papryka zawiera 0 SHU, ziarenka pieprzu 100 – 500 SHU, papryczki jalapeno 2500 SHU. A najostrzejsza papryka świata?
3. Najostrzejsza papryczka świata - ranking
Jaka jest najostrzejsza papryka na świecie? Wymienia się kilka odmian. To:
- Carolina Reaper: 1,57 mln SHU – 2, 2 mln SHU
- Trinidad Scorpion Butch T.: 1,46 mln SHU
- Trinidad Moruga Scorpion: 1,2 – 2 mln SHU
- Naga Viper: 1,38 mln SHU
- Seven Pot Habanero: 1,1 mln SHU
- Naga Jolokia: 855 000 – 1 mln SHU
- Dorset Naga: 876 000 – 976 000 SHU
Carolina Reaper
Carolina Reaper jest papryką wyhodowaną przez Eda Currie, prowadzącego PuckerButt Pepper Company w Fort Mill w USA. W 2007 roku wpisano do Księgi Rekordów, uznając za najostrzejszą odmianę papryki chili.
Swoim kształtem papryczka przypomina serce ze szpiczastą końcówką, jest przy tym pomarszczona i bardzo czerwona. Bezpośredni kontakt z papryczką Carolina Reaper grozi silnym poparzeniem. Jej sadzonki i nasiona do domowej hodowli można zakupić przez internet.
Naga Viper
Naga Viper, również uznawana za najostrzejszą paprykę na świecie, została wyhodowana przez Geralda Flowera z The Chilli Pepper Company w Wielkiej Brytanii. To krzyżówka trzech innych bardzo ostrych papryk: Trinidad Scorpion, Bhut Jolokia i Naga Morich. W 2011 roku trafiła do Księgi Rekordów Guiness’a.
Trinidad Moruga Scorpion
Trinidad Moruga Scorpion pochodzi z Ameryki Południowej. Została wyhodowana na terenie Trynidadu i Tobago, który poprzez wody terytorialne graniczy z Wenezuelą. Choć jej ostrość oszacowano na 1,2 mln w skali Scoville`a, jest nieoficjalnie uznawana za najostrzejszą paprykę na świecie. Ma to związek z tym, że jej niektóre okazy osiągają ostrość na poziomie 2 mln SHU. Co ciekawe, w jej smaku można wyczuć nie tylko ostre nuty, ale i owocową słodycz.
Seven-Pot Habanero
Seven-Pot Habanero to jedna z najostrzejszych odmian papryczki habanero, która pochodzi z Karaibów. Mówi się, że jedna jej szczypta wystarczy, by dodać ostrości siedmiu garnkom jedzenia.
Naga Jolokia
Naga Jolokia z języka hindi i oznacza wężową papryczkę chili, co doskonale ilustruje jej ostrość. Zalicza się ją do gatunków papryki chili.
Dorset Naga
Dorset Naga, nazywana także „jadem kobry” albo „żmiją”, uchodziła za najostrzejszą na świecie do 2006 roku (wówczas przyznano jej tytuł najostrzejsza papryczki na świecie). Jej pierwszymi hodowcami byli Joy i Michael Michaud. Uprawianoi ją na terenie Wielkiej Brytanii w hrabstwie Dorset. Ją także zalicza się do grupy papryk typu chili.
Najostrzejsze papryki, pomimo swojego piekielnego smaku wykorzystuje się do przygotowywania potraw w kuchniach całego świata, na przykład sosów w kuchni indyjskiej. Używa się ich również do produkcji broni, tak zwanych gazów pieprzowych.