2 z 6Soczysty hamburger?
"Hamburger jaki jest, każdy widzi? Być może, ale to w Burger King historyczny burger podawany jest w najlepszym wydaniu – ze 100 proc. wołowiną grillowaną na prawdziwym ogniu" - czytamy na oficjalnej stronie Burger Kinga.
Co kryje się w jednej kanapce? Zbadaliśmy to dzięki tabeli wartości odżywczych i alergenów z papierowej kartki, którą dostajemy przy zamówieniu. Każdy ma do niej dostęp.
Jeden hamburger dostarcza nam 263 kcal. To 10 g tłuszczu, 3,7 g tłuszczów nasyconych, 0,1 g tłuszczów trans, 30 g węglowodanów, 5,4 g cukrów i 1,2 g soli.
- Tego rodzaju kanapki stworzone są z pieczywa wysokomrożonego. Mięso jest gorszej jakości, to tzw. mięso szarpane. Jeżeli takiego burgera zjemy raz na jakiś czas, nic nam nie grozi. Gorzej będzie, jeśli regularnie będziemy spożywać tego rodzaju posiłki – tłumaczy Anna Wrona, dietetyk.
Ekspertka dodaje, że zdecydowanie nie poleca jedzenia podobnych fast foodów na co dzień.
- Nie da się wyciągnąć z tego nic dobrego. To puste kalorie. Polecam przygotowanie burgera w domowym opiekaczu – dodaje dietetyk.
Sprawdź też: Jeśli będziesz jeść makaron w ten sposób, nie przytyjesz