Najpopularniejsze mity o oleju kokosowym
1 z 6Olej kokosowy
Olej z kokosa możemy znaleźć w większości polskich domów. Nie tylko w kuchni, ale i w łazience. Przyjemnie pachnie, natłuszcza lepiej niż balsamy do ciała, a stosowany podczas gotowania i smażenia, nadaje potrawom delikatny smak.
Słyszeliśmy już o nim wiele: naturalny tłuszcz odchudza, zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca czy udaru mózgu, a nawet zabija wirusy i bakterie. Jak się jednak okazuje, nie wszystkie informacje o nim są prawdziwe.
Pierwszy mit dotyczy jego wpływu na odchudzanie. Dietetycy przestrzegają – zmiana stosowanego do tej pory tłuszczu na olej kokosowy nie sprawi, że w magiczny sposób stracimy na wadze. Dla osób chcących wysmuklić sylwetkę polecamy oliwę, olej rzepakowy czy olej lniany.
Świetnie sprawdzi się też awokado, które jest bogactwem kwasu oleinowego wpływającego na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Olej z kokosa stosujmy tylko czasami – jako alternatywy dla margaryny czy masła.
Zobacz także: Poznaj mity na temat metabolizmu