Trwa ładowanie...

Najzdrowsza mąka? Obniża cholesterol i poprawia metabolizm

Avatar placeholder
Dominika Najda 12.01.2024 13:56
Mało znana, a znacznie zdrowsza od mąki pszennej
Mało znana, a znacznie zdrowsza od mąki pszennej (Getty Images)

W mąkach można przebierać bez końca, a ostatecznie i tak zwykle sięgamy po białą pszenną. Warto jednak zwrócić uwagę na zdrowsze, a przy okazji także smaczniejsze alternatywy. Podczas kolejnych zakupów poszukaj mąki orkiszowej.

spis treści

1. Mało znana mąka

Mąka orkiszowa ma specyficzny, pełniejszy smak w porównaniu do tradycyjnej mąki pszennej. Choć nie jest szczególnie popularna, bez problemu można ją wykorzystać do wypieków, naleśników, chleba, ciast i pierogów.

Przede wszystkim orkisz jest bogaty w błonnik, który wspiera zdrowie układu pokarmowego, reguluje poziom cukru we krwi i pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała. Pomaga pozbyć się wzdęć i korzystnie wpływa na pracę jelit.

Zobacz film: "Tajemnica zboża orkiszowego"

W mące orkiszowej znajdziemy też wiele różnych minerałów, w tym żelazo, magnez, fosfor i mangan oraz witaminę A, B i E. Zawiera też znacznie więcej białka niż w mące pszennej. Jest to też alternatywa dla niektórych osób z nietolerancją glutenu.

Chociaż orkisz zawiera gluten, niektórym osobom jest łatwiej go tolerować niż pszenicę. Zdecydowanie nie jest to więc bezglutenowa opcja, ale w niektórych przypadkach może zdać egzamin.

2. Zdrowsza alternatywa pszenicy

Mąka orkiszowa zawiera też składniki takie jak karotenoidy, przeciwutleniacze i fitokomponenty, które korzystnie wpływają na zdrowie całego organizmu, dlatego jest znacznie zdrowszym wyborem.

Zastąpienie mąki pszennej orkiszową wersją pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Skorzystają na tym też jelita i metabolizm. Zapewnia uczucie sytości na dłużej i pomaga w eliminowaniu wzdęć.

Wysoka zawartość antyoksydantów pomaga wspierać układ odpornościowy, a nawet spowalniać procesy starzenia. Mąka orkiszowa ma całą masę zalet zdrowotnych, warto więc wykorzystać ją podczas przygotowania posiłków.

W przypadku osób z silną nietolerancją glutenu i celiakią lepiej jednak zrezygnować z mąki orkiszowej, gdyż nadal jest to produkt z wysoką zawartością glutenu.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze