Trwa ładowanie...

Najzdrowsza polska ryba. Tania, ale Polacy nie kupują

Avatar placeholder
18.05.2024 19:09
Mało znana, a tania i zdrowa. Włącz do diety mazurski przysmak
Mało znana, a tania i zdrowa. Włącz do diety mazurski przysmak (Getty Images)

Częścią zdrowej i zbilansowanej diety są ryby. Oprócz popularnych gatunków warto też sięgać po te mniej znane, a równie smaczne i wartościowe. Jednym z nich jest miętus, przysmak prosto z Mazur.

spis treści

1. Najzdrowszy przysmak prosto z Mazur

Miętus nie należy to szczególnie popularny ryb wśród Polaków, ale zawiera całą masę cennych składników odżywczych i można go przygotować na różne sposoby. Warto też docenić jego walory smakowe.

To przede wszystkim jeden z najmniej zanieczyszczonych gatunków. Miętus ma wysokie wymagania odnośnie jakości wód. W tej słodkowodnej rybie nie znajdziesz wysokich poziomów metali ciężkich.

Gatunek należy do najzdrowszych ryb, które możemy spotkać na terenie naszego kraju. Do tego zawiera niewiele ości, choć należy pamiętać, że w mięsie mimo wszystko mogą się pojawić.

Zobacz film: "Mięso rekina. Czy warto je jeść?"

O miętusa najłatwiej na Mazurach, więc podczas wakacyjnych wyjazdów zdecydowanie warto go skosztować. Delikatne mięso w smaku nieco przypomina dorsza, więc powinien przypaść do gustu nawet osobom, które nie przepadają za rybami.

2. Cenne źródło białka i nie tylko

Gatunek zawiera spore ilości składników odżywczych. To przede wszystkim wartościowe źródło białka. To ważny element dla tkanki mięśniowej, a także wsparcie dla układu odpornościowego.

Zawarte w miętusie kwasy tłuszczowe poprawiają funkcjonowanie układu krążenia oraz mózgu. Mięso jest też bogate minerały, takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen oraz cynk.

Nie należy zapomnieć o witaminie A, która jest niezbędna dla wzroku oraz o witaminach z grupy B, które korzystnie wpływają na produkcję i regulację hormonów. Za selen podziękuje nam tarczyca.

Miętus jest doskonałą rybą dla aktywnych, sprawdzi się też w zbilansowanym jadłospisie. 100 g ryby zawiera ok. 100 kcal. Taka porcja dostarczy organizmowi aż 19 g białka. Przygotowanie nie powinno sprawić problemów.

Rybę można przygotować na mnóstwo sposobów, choć odradzamy smażenie, gdyż w ten sposób utracimy większość cennych składników odżywczych.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze