Najzdrowsze (i najstarsze) rośliny świata
Figowiec to najstarsze drzewo uprawne. Rośnie przede wszystkim w Azji oraz w basenie Morza Śródziemnego. Owoce tego drzewa ceni się przede wszystkim ze względu na ich szczególny smak, ale i cenne dla organizmu wartości odżywcze.
[Figi](http://fitness.wp.pl/19238,figi-dietetyczna-przekaska ?utm_source=abczdrowie&utm_medium=article-links&utm_campaign=traffic-redirection) wspomagają pracę wielu układów, m.in.: pokarmowego, nerwowego, sercowo-naczyniowego, hormonalnego. Dostarczają duże ilości potasu, są więc polecane osobom z nadciśnieniem tętniczym.
Wiele w nich magnezu, jak również błonnika. Zajadanie się figami pomoże złagodzić skutki stresu, pozytywnie wpłynie na sen, usprawni myślenie i poprawi koncentrację.
Amarantus
To bezglutenowe pseudozboże w Polsce znane jest jako szarłat. Należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Spożywali je już Aztekowie, Inkowie i Majowie.
Dla Indian amarantus był zbożem świętem, z którego przygotowywano placki (tortille) i napoje. W czasie podbojów był on jednak masowo niszczony – palono całe pola, uważając że jest to diabelskie ziele.
Zakazano jego uprawy na wszystkich terenach, na których obowiązywała religia chrześcijańska. Na szczęście po kilkuset latach niełaski powrócił na stoły.
Amarantus jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawiera cały zestaw aminokwasów egzogennych. Kryje w sobie duże pokłady [żelaza](http://fitness.wp.pl/19467,produkty-bogate-w-zelazo ?utm_source=abczdrowie&utm_medium=article-links&utm_campaign=traffic-redirection), wapnia i fosforu. Jego spożywanie zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy.
Orkisz
Pszenica orkisz spożywana była przez gladiatorów i uczestników igrzysk sportowych w starożytnej Grecji i Rzymie. Zboże to uprawiali również Izraelici i Germanie. W XII wieku o jego cennych właściwościach prozdrowotnych pisała Hildegarda z Bingen, przeorysza klasztoru benedyktynów.
Kolejne wieki nieco wyparły orkisz z codziennego menu. Roślina ta jednak wraca do łask, i nie trzeba się temu dziwić, jeśli spojrzeć na jej cenny skład i wartości odżywcze, jakie dostarcza organizmowi.
Orkisz pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, poprawia metabolizm i przyspiesza przemianę materii (kleik z orkiszu pomaga z kolei w przypadku biegunki), działa oczyszczająco i przeciwalergicznie. Zboże to stosuje się również jako wypełnienie materaców i poduszek, pomaga bowiem w bólach reumatycznych i wzmożonym napięciu mięśni.
Oliwki
Znane i cenione od tysiącleci – oliwki to nie tylko smaczna przekąska, ale i zdrowy dodatek do wielu dań. Spotyka się je najczęściej w kuchni śródziemnomorskiej.
Są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych, choć są niskokaloryczne (10 oliwek dostarcza 37 kcal). Zawierają kwas oleinowy, według niektórych badaczy chroniący przed rozwojem raka piersi i chorobami serca.
W oliwkach wiele jest witamin z grupy B, jak również istotnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników odżywczych, tj. potas, fosfor, żelazo.
Zajadając się oliwkami, wzmacniamy odporność organizmu, korzystnie działają one bowiem na florę bakteryjną układu pokarmowego. Mają ponadto działanie antydepresyjne.
Winogrono
Ta długowieczna roślina pojawia się już w mitologii i na kartach Biblii. Traktowano ją z należytym szacunkiem, już wówczas bowiem doceniono jej właściwości prozdrowotne. Ukuto nawet termin ampeloterapia, który określa terapię winogronami i napojami przygotowanymi na ich bazie.
Owoce te zawierają witaminy z grupy B, jak również potas, fosfor, magnez, cynk, miedź, żelazo. Wiele w nich również polifenoli i aminokwasów, tj. lizyna, tyrozyna, arginina.
Najzdrowsze są winogrona ciemne, bo zawierają dużą ilość naturalnych przeciwutleniaczy. Flawonoidy te unieszkodliwiają wolne rodniki, chroniąc przed nowotworami i chorobami serca. Więcej w nich również żelaza.
Proso
To kolejna roślina, która uprawiana jest od wieków. W starożytności znana była w Europie i Azji. Mongołowie, Tatarzy krymscy i plemiona koczujące za Uralem piekli z niego chleb, ciesząc się dobrym zdrowiem i siłą.
Był to ich podstawowy produkt spożywczy, czemu sprzyjała niemal bezproblemowa uprawa tej rośliny: proso preferuje lokalizacje wyżynne, nie potrzebuje dużej ilości wody i ma krótki okres wegetacji (od zasiewu do zbioru mija około 40 dni).
Obecnie proso przeżywa swój renesans, szczególnie popularne jest w formie kaszy jaglanej. Roślina ta działa moczopędnie, korzystnie wpływa na układ pokarmowy, wzmacnia nerki.
Ziarniaki prosa to skarbnica witamin i składników odżywczych – wiele w nich wapnia, cynku, jodu, potasu i witamin z grupy B.
Awokado
Dla Azteków i Majów awokado stanowiło rodzaj afrodyzjaku. Do Europy sprowadzono je w czasie podboju terenów Ameryki Południowej i Środkowej.
Polubiono smak tego egzotycznego owocu, a w późniejszych latach doceniono jego walory odżywcze. [Awokado](http://fitness.wp.pl/19180,awokado-naturalny-pogromca-tluszczu-na-brzuchu ?utm_source=abczdrowie&utm_medium=article-links&utm_campaign=traffic-redirection) zawiera wiele witamin (C, A, K, PP, witaminy z grupy B) i cennych składników odżywczych.
Bogate jest w białko i karoteny. Zaleca się jego spożywanie w przypadku anemii i nadciśnienia tętniczego. Pomaga również w problemach żołądkowych (wzdęcia, nudności, zatrucia).