Trwa ładowanie...

Najzdrowsze owoce. Chronią przed zakrzepicą i miażdżycą

Avatar placeholder
01.05.2024 14:14
Te owoce redukują ryzyko miażdżycy i zakrzepicy
Te owoce redukują ryzyko miażdżycy i zakrzepicy (Getty Images)

Wzamcniają zdrowie jelit oraz układu sercowo-naczyniowego, co istotnie obniża ryzyko wystąpienia różnych poważnych chorób. Owoce to najlepszy wybór dla organizmu. Które z nich szczególnie zasługują na uwagę?

spis treści

1. Owoce warte uwagi

Borówki to niewielkie, ciemne jagody, uważane za jedne z najzdrowszych owoców. Zawierają wiele wartościowych składników, w tym witaminy A, B, C, E, a także minerały (potas, selen, cynk, wapń i żelazo).

Co więcej są źródłem polifenoli i antyoksydantów, co sprawia, że ich regularne spożywanie zmniejsza ryzyko takich schorzeń, jak nadciśnienie, miażdżyca, choroba wieńcowa, zawał serca czy udar mózgu.

Ekstrakty z borówek przyczyniają się do redukcji wysokiego poziomu złego cholesterolu LDL i trójglicerydów w organizmie. Ponadto antocyjany pozytywnie oddziałują na mikroflorę jelitową, zapobiegają stanom zapalnym i hamują rozwój komórek nowotworowych w jelitach.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Innym znaczącym owocem jest jagoda kamczacka. To prawdziwa skarbnica witaminy C, potasu, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, polifenoli, flawonoidów i antocyjanów. Jagoda wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe.

Zawarte w tych owocach substancje blokują absorpcję glukozy i lipidów w jelicie cienkim, chroniąc przed uszkodzeniami oksydacyjnymi w komórkach. Wspierają prawidłowe działanie układu krążenia i zabezpieczają przed chorobami, takimi jak anemia, nadciśnienie, osteoporoza, cukrzyca typu 2 i nowotwory.

Winogrona również nie mogą zostać pominięte. Spożywanie surowych winogron oraz produktów z nich wytwarzanych redukuje ryzyko zakrzepicy, miażdżycy, zawałów serca, stanów zapalnych, nadciśnienia i nowotworów.

Dzięki antyoksydantom chronią organizm przed negatywnym wpływem wolnych rodników i spowalniają starzenie. Ponadto wspomagają oczyszczanie błony śluzowej jelit z nagromadzonych resztek pokarmowych, poprawiają równowagę flory jelitowej i przeciwdziałają zaparciom.

Inne owoce, które korzystnie wpływają na układ krążenia i zdrowie jelit, to między innymi kiwi, wiśnie, jabłka, maliny, aronia i jagody rokitnika.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze