3 z 9Zupa dyniowa
Jesienny klasyk, czyli zupa dyniowa. Proste danie, które można przygotować na wiele sposobów. Z dodatkiem mleczka kokosowego zyska orientalny charakter, a z sokiem z pomarańczy zamieni się w lekko słodki przysmak. W połączeniu z cebulą, czosnkiem, imbirem, chili i świeżymi ziołami to prawdziwa bomba witamin. Idealnie sprawdzi się, gdy walczysz z przeziębieniem.
Do przygotowania zupy potrzebujesz: jednej średniej wielkości dyni, dwóch cebul, czterech ząbków czosnku, kawałka świeżego imbiru, połowy papryczki chili, jednego litra bulionu z warzyw i ulubionych świeżych ziół (natki pietruszki, kolendry, tymianku).
W garnku należy rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej posiekaną cebulę, czosnek, imbir i ostrą papryczkę. Kiedy warzywa się zeszklą, do garnka dodaj dynię i smaż przez kilka minut. Następnie wlej bulion, przypraw solą, pieprzem i gotuj, aż dynia będzie bardzo miękka. Zupę należy zmiksować blenderem i podać udekorowaną świeżymi ziołami oraz pestkami dyni lub orzeszkami piniowymi.