Trwa ładowanie...

Najzdrowsze warzywo? W rankingu wyprzedziło nawet szpinak

Avatar placeholder
08.12.2023 10:08
Najzdrowsze warzywo
Najzdrowsze warzywo (Getty Images)

To warzywo, które stało się ostatecznym symbolem zdrowego stylu życia. Jarmuż - kluczowy składnik zielonych soków, który w rankingach odżywczych stawiany jest wyżej niż "tradycyjny" szpinak. Dlaczego warto włączyć go do jadłospisu?

spis treści

1. Składniki odżywcze jarmużu

Jarmuż jest źródłem związków przeciwzapalnych, wapnia, żelaza, witamin A, K, C oraz błonnika.

Szczególnie chwalony jest za obecność tego ostatniego - błonnik nie podnosi bowiem poziomu cukru we krwi. Spowalnia trawienie i wchłanianie węglowodanów, co może prowadzić do bardziej stopniowego uwalniania glukozy do krwiobiegu. Pomaga to zapobiegać gwałtownym skokom i spadkom poziomu cukru we krwi i jest wsparciem dla osób borykających się z cukrzycą.

Regularne spożywanie jarmużu może przyczynić się również do poprawy ogólnego stanu zdrowia, wspierając funkcjonowanie układu pokarmowego, sercowo-naczyniowego oraz odpornościowego. Jarmuż jest również ważnym elementem diety sprzyjającej zdrowiu stawów, a jego niskokaloryczny charakter pomaga w kontrolowaniu masy ciała.

Zobacz film: "Jarmuż [Wirtualna Poradnia]"
Jarmuż jest zalecany przy nadciśnieniu i anemii. Obniża ciśnienie tętnicze i wspomaga produkcję czerwonych krwinek
Jarmuż jest zalecany przy nadciśnieniu i anemii. Obniża ciśnienie tętnicze i wspomaga produkcję czerwonych krwinek (Adobe Stock)

2. Jarmuż zamiast innych warzyw?

Włączenie jarmużu do codziennej diety może przynieść znaczące korzyści zdrowotne. Jarmuż, podobnie jak inne warzywa liściaste, najlepiej spożywać w połączeniu ze zdrowymi tłuszczami, które pomagają w absorpcji witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

- Nie oznacza to jednak, że na rzecz jarmużu należy rezygnować z innych warzyw. Jedna zielona roślina liściasta będzie zawierała nieco więcej niektórych witamin i minerałów niż inna, ale alternatywa będzie zawierała więcej innych składników odżywczych. Nie ma zatem wyraźnego zwycięzcy - tłumaczy w rozmowie z "DailyMail" dietetyczka, dr Carolyn Williams.

Przykład? Jarmuż przewyższa szpinak zarówno pod względem zawartości błonnika, jak i wapnia oraz witaminy C. W porównaniu z kapustą wypada jednak blado - jedna filiżanka kapusty zawiera aż 286 mg wapnia, jarmużu - tylko 53 mg.

Dr Williams zaleca więc spożywanie warzyw liściastych w formie, która najbardziej odpowiada indywidualnym preferencjom. Ważne jest to, by po prostu je jeść! Im bardziej różnorodnie, tym lepiej.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze