Najzdrowsze warzywo? W rankingu wyprzedziło nawet szpinak
To warzywo, które stało się ostatecznym symbolem zdrowego stylu życia. Jarmuż - kluczowy składnik zielonych soków, który w rankingach odżywczych stawiany jest wyżej niż "tradycyjny" szpinak. Dlaczego warto włączyć go do jadłospisu?
1. Składniki odżywcze jarmużu
Jarmuż jest źródłem związków przeciwzapalnych, wapnia, żelaza, witamin A, K, C oraz błonnika.
Szczególnie chwalony jest za obecność tego ostatniego - błonnik nie podnosi bowiem poziomu cukru we krwi. Spowalnia trawienie i wchłanianie węglowodanów, co może prowadzić do bardziej stopniowego uwalniania glukozy do krwiobiegu. Pomaga to zapobiegać gwałtownym skokom i spadkom poziomu cukru we krwi i jest wsparciem dla osób borykających się z cukrzycą.
Regularne spożywanie jarmużu może przyczynić się również do poprawy ogólnego stanu zdrowia, wspierając funkcjonowanie układu pokarmowego, sercowo-naczyniowego oraz odpornościowego. Jarmuż jest również ważnym elementem diety sprzyjającej zdrowiu stawów, a jego niskokaloryczny charakter pomaga w kontrolowaniu masy ciała.
2. Jarmuż zamiast innych warzyw?
Włączenie jarmużu do codziennej diety może przynieść znaczące korzyści zdrowotne. Jarmuż, podobnie jak inne warzywa liściaste, najlepiej spożywać w połączeniu ze zdrowymi tłuszczami, które pomagają w absorpcji witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
- Nie oznacza to jednak, że na rzecz jarmużu należy rezygnować z innych warzyw. Jedna zielona roślina liściasta będzie zawierała nieco więcej niektórych witamin i minerałów niż inna, ale alternatywa będzie zawierała więcej innych składników odżywczych. Nie ma zatem wyraźnego zwycięzcy - tłumaczy w rozmowie z "DailyMail" dietetyczka, dr Carolyn Williams.
Przykład? Jarmuż przewyższa szpinak zarówno pod względem zawartości błonnika, jak i wapnia oraz witaminy C. W porównaniu z kapustą wypada jednak blado - jedna filiżanka kapusty zawiera aż 286 mg wapnia, jarmużu - tylko 53 mg.
Dr Williams zaleca więc spożywanie warzyw liściastych w formie, która najbardziej odpowiada indywidualnym preferencjom. Ważne jest to, by po prostu je jeść! Im bardziej różnorodnie, tym lepiej.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl