Najzdrowsze z owoców. Wymiatają złogi z jelit i tętnic, chronią przed zawałem i udarem
Mają zdolność do poprawy funkcjonowania naszych jelit i układu sercowo-naczyniowego, dzięki czemu znacznie zmniejsza się ryzyko rozwoju wielu poważnych chorób. Owoce sezonowe to najlepsze, co możesz teraz podarować swojemu organizmowi. Po które szczególnie warto sięgać?
1. Po jakie owoce szczególnie warto sięgać?
Na początek warto wspomnieć o borówkach. Te małe, ciemne owoce można śmiało zaliczyć do kategorii "super foods". W borówkach znajdziemy mnóstwo cennych składników, takich jak witaminy A, B, C, E, potas, selen, cynk, wapń i żelazo.
Ale to nie wszystko - borówki są również bogate w związki polifenolowe i antyoksydanty. Dzięki temu regularne spożywanie tych owoców obniża ryzyko rozwoju takich chorób jak nadciśnienie, miażdżyca, choroba wieńcowa, zawał serca czy udar mózgu.
Badania naukowe potwierdziły, że ekstrakt z borówek pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi. Co więcej, antocyjany obecne w borówkach mają korzystny wpływ na mikroflorę jelitową, chroniąc ją przed stanami zapalnymi i rozwojem komórek nowotworowych.
Kolejnym owocem, który warto włączyć do swojej diety, jest jagoda kamczacka, znana również jako haskap. Jest ona prawdziwym skarbnicą witaminy C, potasu, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, polifenoli, flawonoidów i antocyjanów. Dzięki temu jagoda wiciokrzewu wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe.
Substancje zawarte w tych ciemnych owocach hamują wchłanianie glukozy i lipidów w jelicie cienkim, zapobiegając tym samym uszkodzeniom oksydacyjnym w komórkach. Jagody kamczackie wpływają korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia i chronią nas przed rozwojem takich chorób, jak anemia, nadciśnienie tętnicze, osteoporoza, cukrzyca typu 2 i nowotwory.
Nie można zapomnieć również o winogronach. Surowe winogrona i przetwory na bazie tych owoców obniżają ryzyko rozwoju zakrzepicy, miażdżycy, zawału serca, stanów zapalnych, nadciśnienia i chorób nowotworowych.
Zawartość antyoksydantów sprawia, że chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i opóźniają proces starzenia. Co więcej, winogrona pomagają oczyścić błonę śluzową jelit ze złogów i resztek pokarmowych, poprawiają równowagę florę jelitową i zwalczają zaparcia.
Wśród innych owoców, które mają pozytywny wpływ na pracę układu krążenia i kondycję naszych jelit, warto wymienić kiwi, wiśnie, jabłka, maliny, aronię i jagody rokitnika.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl