Najzdrowsze zamienniki cukru. Tak działają na organizm
Dane przedstawione przez Główny Urząd Statystyczny pokazują, że w ubiegłym roku, przeciętne spożycie cukru w naszym kraju wynosiło 42 kilogramy tego produktu na jednego mieszkańca. Cukier występuje nie tylko w jogurtach owocowych, deserach mlecznych, napojach gazowanych, ale również produktach przetworzonych. Wyeliminowanie białego cukru z codziennej diety do dla wielu konsumentów nie lada wyzwanie. Czy istnieją zdrowsze zamienniki tego popularnego produktu żywnościowego?
1. Dlaczego warto całkowicie zrezygnować z cukru?
Cukier biały stanowi nieodłączny składnik wielu produktów dostępnych na rynku. Znajdziemy go w słodyczach, ciastach, soczkach dla dzieci, produktach garmażeryjnych, produktach mlecznych, a nawet chipsach i keczupach.
Poza cukrem białym w sklepach znaleźć możemy również cukier brązowy, nazywany cukrem trzcinowym, który pozyskiwany jest z trzciny cukrowej oraz drzew palmowych, a także cukier kokosowy. Do wytworzenia tego drugiego potrzebne są kwiaty palmy kokosowej. Charakteryzuje się on nie tylko wysoką ceną, ale również sporą zawartością kalorii.
W ostatnim czasie coraz więcej osób decyduje się wyeliminowanie cukru z codziennej diety. Taka decyzja niesie za sobą szereg korzyści. Po niedługim czasie można zaobserwować wzrost energii oraz bardziej zrównoważony poziom glukozy we krwi. Dlaczego jeszcze warto całkowicie zrezygnować z cukru? Przede wszystkim ze względów zdrowotnych.
Nadmierne spożywanie cukru może doprowadzić do wystąpienia cukrzycy typu 2, nadwagi, otyłości, próchnicy zębów, nadciśnienia tętniczego krwi, zwiększonego poziomu cholesterolu we krwi, zapalenia woreczka żółciowego oraz chorób sercowo-naczyniowych.
Regularne sięganie po wysokokaloryczny cukier zwiększa także ryzyko zachorowania na nowotwory. Tradycyjny cukier warto zastąpić słodzikami, które zawierają mniej kalorii, jeśli zależy nam na utrzymaniu zdrowia oraz szczupłej sylwetki.
2. Najlepsze zamienniki cukru
Doskonałą alternatywą dla cukru jest nie tylko stewia, ale również ksylitol i erytrytol.
Stewia to naturalny słodzik wytwarzany z liści krzewu Stevia rebaudiana Bertoni, pochodzącego z Ameryki Południowej. Badania przeprowadzone przez naukowców dowiodły, że spożywanie stewii przed posiłkiem wpływa na większą tolerancję glukozy u konsumentów.
Dodatkowo, stewia nie powoduje zmian ciśnienia tętniczego krwi u pacjentów zdrowych, natomiast u osób z podwyższonym ciśnieniem tętniczym może powodować efekt hipotensyjny, tzn. obniżający poziom ciśnienia krwi. Glikozydy stewiolowe wykazują zdolność do zwiększania sekrecji insuliny oraz poprawiania insulinowrażliwości tkanek. W 100 gramach stewii znaleźć możemy 1 kcal.
Alternatywą dla tradycyjnego, białego cukru może być również ksylitol, nazywany także cukrem brzozowym. Poza działaniem przeciwpróchniczym, ksylitol wykazuje również wiele innych właściwości zdrowotnych. Spożywanie tego produktu korzystnie wpływa na działanie układu immunologicznego.
Ponadto, wykazuje pozytywny wpływ na wydzielanie śliny, która w sposób naturalny wspomaga proces żucia i trawienia, a także chroni organizm przed szkodliwymi drobnoustrojami. Zastąpienie klasycznego cukru ksylitolem polecane jest także osobom dbającym o sylwetkę.
W porównaniu do białego cukru, cukier brzozowy jest w 40 procentach mniej kaloryczny, nie powoduje gwałtownych zmian poziomu insuliny i hamuje apetyt na produkty słodkie.
Innym zamiennikiem tradycyjnego cukru białego jest erytrytol, czyli słodzik, który nie powoduje nagłych skoków poziomu insuliny oraz glukozy. Wyniki badań, które zostały opublikowane w European Journal of Clinical Nutrition potwierdzają, że erytrytol charakteryzuje się zerowym indeksem glikemicznym, z tego powodu polecany jest cukrzykom oraz osobom stosującym dietę redukcyjną.
Spożywanie tego słodziku nie powoduje wzrostu poziomu cholesterolu w organizmie pacjentów. 100 gramów erytrytolu zawiera około 20 kcal.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Katarzyna Wąś-Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski