Najzdrowszy napój świata. Wystarczą już 3 filiżanki, by uchronić serce
Uznawana za najzdrowszy napój świata zielona herbata ma godnego konkurenta. Okazuje się, że herbatka z babcinego zielnika to prawdziwy skarb. Chemik i naukowiec badający herbatę ujawnia, że napar z rumianku może obniżać cholesterol i chronić przed chorobami serca.
1. Idealny w problemach z cholesterolem i cukrem
Według szacunków w Polsce nawet 18 mln dorosłych Polaków ma problem ze zbyt wysokim stężeniem cholesterolu we krwi. Tymczasem hipercholesterolemia stanowi główny czynnik ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, w tym miażdżycy. Zarówno w leczeniu, jak i zapobieganiu zaburzeniom lipidowym dużą rolę odgrywa dieta.
Dr Tim Bond z Tea Advisory Panel, chemik zajmujący się badaniami nad herbatą, wyjaśnia, że wsparciem w walce z wysokim cholesterolem może być napar z rumianku. Rumianek lekarski (łac. Chamomilla recutita, Matricaria chamomilla) wykorzystywany jest od dawna w ziołolecznictwie, większość z nas ma go również w swojej domowej apteczce. Stosuje się go przy dolegliwościach trawiennych, w tym niestrawności czy bolesnych kolkach jelitowych. Okazuje się, że to pospolite zioło ma znacznie więcej zalet.
- Napary ziołowe z rumianku są bogate we flawony, rodzaj przeciwutleniacza flawonoidowego. Flawony zmniejszają syntezę cholesterolu i zwiększają aktywność receptorów LDL na komórkach, co oznacza, że cholesterol LDL jest usuwany z krwi – tłumaczy ekspert w rozmowie z Express.co.uk.
Korzystny wpływ rumianku na poziom cholesterolu potwierdza również jedno z badań, które ukazało się na łamach "Journal of Endocrinological Investigation". 64 uczestników poproszono o picie trzech filiżanek naparu rumiankowego lub gorącej wody każdego dnia. Po dwóch miesiącach eksperymentu naukowcy odnotowali w grupie osób pijących rumianek o 18 proc. niższy poziom cholesterolu HDL, cholesterolu całkowitego i trójglicerydów.
- To samo badanie wykazało również obniżenie poziomu insuliny i markerów słabej kontroli poziomu cukru we krwi, co dodatkowo może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka chorób serca – dodaje dr Bond.
2. 5 faktów na temat naparu z rumianku
Bogactwo flawonoidów zawartych w koszyczkach rumianku sprawia, że korzyści z picia naparu jest więcej. Jak wskazują badania nad pospolitą rośliną, rumianek ma właściwości:
- przeciwzapalne – rumianek zawiera olejki eteryczne tj. alfa-bisabolol, tlenki alfa-bisabololu A i B, które mogą hamować stany zapalne w organizmie,
- łagodzące objawy infekcji – jedno z badań wykazało, że picie naparu z rumianku może łagodzić dolegliwości w czasie przeziębienia,
- przeciwcukrzycowe – nie tylko może obniżać poziom glukozy we krwi, ale też sprzyjać magazynowaniu glikogenu w wątrobie oraz chronić komórki beta trzustki przez zapobieganie stresowi oksydacyjnemu,
- przeciwnowotworowe – badania nad apigeniną, jednym ze związków w rumianku, wskazują, że może wywoływać śmierć komórek nowotworowych w raku skóry, prostaty, piersi i jajnika,
- uspokajające i nasenne – niektóre dowody wskazują, że apigenina wiąże się z receptorami benzodiazepinowymi i GABA w mózgu, zmniejszając objawy stresu i ułatwiając zasypianie.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl