Trwa ładowanie...

Łyżka dziennie dla zdrowego serca i mózgu. Eksperci zalecają ten konkretny olej

Avatar placeholder
Aleksandra Iwańczuk 25.10.2024 14:53
Najzdrowszy olej dla serca i mózgu. W kuchni wykorzystasz go na wiele sposobów
Najzdrowszy olej dla serca i mózgu. W kuchni wykorzystasz go na wiele sposobów (Getty Images)

Oliwa z oliwek od lat uznawana jest za cenny element zdrowej diety, a najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Harvarda potwierdzają jej szczególne korzyści zdrowotne, zwłaszcza w ochronie przed chorobami sercowo-naczyniowymi oraz demencją. Okazuje się, że regularne spożywanie oliwy z oliwek może mieć pozytywny wpływ na zdrowie mózgu i redukować ryzyko śmierci z powodu demencji.

spis treści

1. Chroni przed demencją

Oliwa z oliwek, szczególnie ta najwyższej jakości, jest bogata w antyoksydanty, takie jak witamina E i polifenole, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami i stanami zapalnymi. Dzięki temu regularne spożywanie oliwy wspiera układ odpornościowy i zmniejsza ryzyko wielu chorób przewlekłych.

Dodatkowo oliwa z oliwek zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, które mają działanie przeciwzapalne i korzystnie wpływają na naczynia krwionośne.

Zobacz film: "Produkty, które czyszczą tętnice ze złogów cholesterolu"

W długoterminowym badaniu przeprowadzonym na Harvardzie, które trwało 28 lat i objęło ponad 92 tys. uczestników, zaobserwowano, że osoby spożywające codziennie co najmniej 7 g oliwy z oliwek miały o 28 proc. mniejsze ryzyko zgonu z powodu demencji w porównaniu do tych, które rzadko lub wcale jej nie spożywały.

Wyniki te sugerują, że oliwa z oliwek nie tylko wspiera zdrowie serca, ale również działa ochronnie na mózg, zmniejszając ryzyko chorób neurodegeneracyjnych.

Zobacz także: Naturalny sposób na ochronę przed chorobami serca. Oliwa z oliwek osłania tętnice

Ciekawym aspektem badań było również zastąpienie innych tłuszczów, takich jak margaryna czy majonez, oliwą z oliwek. Nawet niewielka zmiana - zamiana 5 g margaryny na oliwę - przyczyniła się do zmniejszenia ryzyka zgonu z powodu demencji o 8–14 proc.

Dowodzi to, że oliwa z oliwek jest jednym z najzdrowszych tłuszczów, które warto włączyć do codziennej diety.

2. Jak stosować oliwę z oliwek na co dzień?

Dietetycy zalecają dodawanie oliwy z oliwek do większości posiłków. Warto ją stosować na zimno, np. do sałatek, marynat i dressingów. Chociaż można używać jej również do smażenia, należy unikać wysokich temperatur, aby zachować jej wartości odżywcze.

Oliwa extra virgin (z pierwszego tłoczenia) to najlepszy wybór ze względu na najwyższą zawartość prozdrowotnych składników.

Regularne spożywanie oliwy z oliwek to jeden ze sposobów na obniżenie ryzyka demencji. Zastosowanie diety śródziemnomorskiej, w której ten olej pełni ważną rolę, może stanowić skuteczny element profilaktyki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze