Najzdrowszy rodzaj sera. Zbija cukier, wymiata cholesterol z krwi
Spożywanie tłustych serów najczęściej nie jest polecane osobom z wysokim poziomem cholesterolu. Ich spożycie powinni ograniczać też diabetycy, którzy są bardziej narażeni na problemy z sercem. Jednak okazuje się, że niektóre gatunki sera mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie, a nawet obniżać poziom cukru we krwi. Jakie?
1. Najzdrowszy ser
Badanie opublikowane w British Medical Journal Nutrition Prevention & Health wykazało, że norweski ser Jarlsberg może mieć korzystny wpływ na poziom cholesterolu i glukozy we krwi.
W badaniu wzięło udział 66 zdrowych kobiet o średniej wieku 33 lat i średnim wskaźniku masy ciała 24 (BMI). Badane przez sześć tygodni miały codziennie spożywać 57 g sera jarlsberg lub 50 g sera camembert. Pod koniec tego okresu grupa jedząca camembert miała na kolejne sześć tygodni zamienić go na jarlsberg.
Co istotne, oba gatunki sera mają podobny poziom tłuszczu oraz białka, jednak jarlsberg jest też bogaty w witaminę K2.
2. Jarlsberg a camembert
Naukowcy pobierali od uczestniczek próbki krwi co sześć tygodni. Ich analiza wykazała, że w grupie spożywającej jarlsberg biochemiczne markery obrotu kostnego, w tym osteokalcyna i witamina K2, znacznie wzrosły. W tej grupie spadł też poziom hemoglobiny glikowanej.
Z kolei w grupie spożywającej camembert nie zaobserwowano tych samych korzyści, dopóki nie przeszła ona na ser Jarlsberg. Kiedy badane zamieniły rodzaj spożywanego sera, spadł u nich znacząco poziom zarówno całkowitego, jak i "złego" cholesterolu.
Naukowcy podsumowali badanie wnioskiem, że codzienne spożywanie sera Jarlsberg ma pozytywny wpływ na osteokalcynę, inne markery obrotu kostnego, hemoglobinę glikowaną oraz lipidy.
Zasugerowano, że ten rodzaj sera może pomóc powstrzymać osteoporozę oraz zapobiegać chorobom metabolicznym, takim jak cukrzyca. Jednak, żeby to potwierdzić, potrzebne są jeszcze dalsze badania.
3. Norweski ser jarlsberg
Jarlsberg to dojrzewający, twardy lub półtwardy ser. Charakteryzuje się słodkawym, dość łagodnym i lekko orzechowym smakiem. Produkuje się go z krowiego mleka. Wyróżnia się żółtawą barwą oraz dużymi, okrągłymi dziurami.
Norweski ser jarlsberg jest bogatym źródłem witaminy K2. Ma wyborny smak oraz dobrze się topi, dzięki czemu świetnie nadaje się do przygotowywania ciepłych dań, np. zapiekanek, czy pizzy.
Katarzyna Kurek, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl