Trwa ładowanie...

Najzdrowszy rodzaj sera. Zbija cukier, wymiata cholesterol z krwi

Spożywanie tłustych serów najczęściej nie jest polecane osobom z wysokim poziomem cholesterolu. Ich spożycie powinni ograniczać też diabetycy, którzy są bardziej narażeni na problemy z sercem. Jednak okazuje się, że niektóre gatunki sera mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie, a nawet obniżać poziom cukru we krwi. Jakie?

spis treści

1. Najzdrowszy ser

Badanie opublikowane w British Medical Journal Nutrition Prevention & Health wykazało, że norweski ser Jarlsberg może mieć korzystny wpływ na poziom cholesterolu i glukozy we krwi.

Zobacz film: "Alarmujące wyniki. Fatalna wiadomość dla wszystkich mężczyzn"

W badaniu wzięło udział 66 zdrowych kobiet o średniej wieku 33 lat i średnim wskaźniku masy ciała 24 (BMI). Badane przez sześć tygodni miały codziennie spożywać 57 g sera jarlsberg lub 50 g sera camembert. Pod koniec tego okresu grupa jedząca camembert miała na kolejne sześć tygodni zamienić go na jarlsberg.

Co istotne, oba gatunki sera mają podobny poziom tłuszczu oraz białka, jednak jarlsberg jest też bogaty w witaminę K2.

2. Jarlsberg a camembert

Naukowcy pobierali od uczestniczek próbki krwi co sześć tygodni. Ich analiza wykazała, że w grupie spożywającej jarlsberg biochemiczne markery obrotu kostnego, w tym osteokalcyna i witamina K2, znacznie wzrosły. W tej grupie spadł też poziom hemoglobiny glikowanej.

Z kolei w grupie spożywającej camembert nie zaobserwowano tych samych korzyści, dopóki nie przeszła ona na ser Jarlsberg. Kiedy badane zamieniły rodzaj spożywanego sera, spadł u nich znacząco poziom zarówno całkowitego, jak i "złego" cholesterolu.

Naukowcy podsumowali badanie wnioskiem, że codzienne spożywanie sera Jarlsberg ma pozytywny wpływ na osteokalcynę, inne markery obrotu kostnego, hemoglobinę glikowaną oraz lipidy.

Zasugerowano, że ten rodzaj sera może pomóc powstrzymać osteoporozę oraz zapobiegać chorobom metabolicznym, takim jak cukrzyca. Jednak, żeby to potwierdzić, potrzebne są jeszcze dalsze badania.

3. Norweski ser jarlsberg

Jarlsberg to dojrzewający, twardy lub półtwardy ser. Charakteryzuje się słodkawym, dość łagodnym i lekko orzechowym smakiem. Produkuje się go z krowiego mleka. Wyróżnia się żółtawą barwą oraz dużymi, okrągłymi dziurami.

Norweski ser jarlsberg jest bogatym źródłem witaminy K2. Ma wyborny smak oraz dobrze się topi, dzięki czemu świetnie nadaje się do przygotowywania ciepłych dań, np. zapiekanek, czy pizzy.

Katarzyna Kurek, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Norweski ser Jarlsberg może pomóc w zapobieganiu chorób metabolicznych
Norweski ser Jarlsberg może pomóc w zapobieganiu chorób metabolicznych (Adobe Stock)
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.