Naleśniki po szwedzku
Ważnym elementem szwedzkich naleśników jest nie tylko sposób ich smażenia, lecz także dodawane przyprawy. W podanym przepisie jest tylko gałka muszkatołowa, która nadaje potrawie wspaniały smak. Można dodać jeszcze cynamon czy imbir.
Składniki:
- 1 szklanka mąki,
- 2 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- 1 łyżka cukru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 241,12 kcal |
Białka | 8,05 g |
Węglowodany | 25,81 g |
Tłuszcze | 11,3 g |
Błonnik | 0,94 g |
Przygotowanie:
Przygotuj ciasto naleśnikowe – połącz w misce mąkę, mleko, jajka, cukier, sól i gałkę muszkatołową. Wymieszaj dokładnie, aby powstała jednolita masa. Najtrudniejsze w szwedzkim przepisie na naleśniki jest samo smażenie. Na patelni na dużym ogniu rozgrzej trochę oleju i gdy już będzie maksymalnie rozgrzany, zmniejsz ogień do minimum i wlej cienką warstwę ciasta. Rozprowadź za pomocą natłuszczonej drewnianej łopatki po patelni. Na jednej stronie smaż naleśnika przez najwyżej 2 minuty, a następnie odwróć i zostaw na ogniu tyle samo. Chodzi o to, by placki były jak najcieńsze i maksymalnie chrupiące. Całość smażenia jednego naleśnika nie powinna zająć więcej niż 5 minut. Podawaj na gorąco z konfiturami lub cukrem pudrem.
Komentarz:
Gałka muszkatołowa jest bardzo popularną i cenioną przyprawą w wielu narodowych kuchniach. Zapach gałki jest wspaniały, odświeżający i korzenny. Smak zaś jest intensywny i słodkawy. Nadaje się do poprawiania smaku gulaszów i bigosów oraz do większości potraw z jaj i serów. Obecnie coraz częściej gałka muszkatołowa ze względu na swoje kojące działanie stosowana jest także w kosmetologii.