Zioła i przyprawy - właściwości, kurkuma, czosnek i imbir

Zioła i przyprawy to produkty, które są stosowane w sztuce kulinarnej w celu nadania, urozmaicenia bądź wydobycia smaku i aromatu potraw. W kuchni polskiej najczęściej wykorzystuje się sól kuchenną, czarny pieprz, czosnek, cebulę, gałkę muszkatołową, majeranek i pietruszkę. Zioła dodajemy często do różnych potraw, nie zastanawiając się specjalnie nad ich leczniczymi właściwościami. Okazuje się jednak, że wiele ziół, takich jak: tymianek, majeranek, czosnek czy imbir, pomaga w walce z chorobami nowotworowymi, dlatego powinny być stałym składnikiem zdrowej diety.

Zioła i przyprawy - właściwości, kurkuma, czosnek i imbirZioła i przyprawy - właściwości, kurkuma, czosnek i imbir
Źródło zdjęć: © 123RF

Zioła i przyprawy - właściwości

Wiele ziół, takich jak: tymianek, majeranek, czosnek czy imbir, pomaga w walce z chorobami nowotworowymi, dlatego powinny być stałym składnikiem zdrowej diety.

Niektórzy uczeni porównują właściwości ziół i przypraw do leków, w tym przeciwnowotworowych, które skutecznie blokują mechanizmy pozwalające na wzrost guzom. Leki te, przyjmowane codziennie, sprawiają, że guz przestaje być groźny i nie powiększa się.

Okazuje się, że w podobny sposób działają również zioła, jak: mięta, oregano, tymianek, majeranek, rozmaryn i bazylia. Gdy często goszczą na stole jako składnik zdrowej diety, wspomagają organizm w zwalczaniu komórek nowotworowych.

Urządzamy domowy zielnik

Zioła mają charakterystyczny aromat. Zawdzięczają go terpenom – organicznym związkom chemicznym, wykorzystywanym w kosmetyce jako substancje zapachowe. Niedawno odkryto karnozol – terpen, który występuje w rozmarynie i ogranicza zdolność komórek nowotworowych do naciekania na sąsiednie tkanki.

Badania prowadzone przez Narodowy Instytut Raka dowiodły, że ekstrakt z rozmarynu wspomaga chemioterapię w przypadku raka piersi. Podobne właściwości ma natka pietruszki, a dokładniej znajdująca się w niej apigenina.

Hamuje ona proces tworzenia się naczyń krwionośnych, które mogą odżywiać rakotwórcze guzy. Ze względu na lecznicze właściwości przypraw i ziół, powinniśmy włączyć je do zdrowej diety.

Zioła i przyprawy - kurkuma

Przyprawa kurkuma, inaczej ostryż, używana jest jako przyprawa do wielu potraw. Jest też składnikiem wielu mieszanek przyprawowych, m.in. curry. Ma żółtozłocisty kolor i z tego powodu początkowo wykorzystywano ją jako barwnik, dopiero później odkryto jej zastosowanie w kuchni. W lecznictwie znana jest od XIX wieku.

W Indiach kurkuma stosowana jest jako środek przyspieszający gojenie się ran i wspomagający leczenie niestrawności żołądka. Niedawno odkryto również właściwości przeciwwirusowe kurkumy, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Poza tym niektórzy uczeni twierdzą, że zawarta w kurkumie kurkumina spowalnia rozwój nowotworów.

Kurkumina to związek chemiczny o właściwościach przeciwzapalnych. W badaniach laboratoryjnych dowiedziono, że hamuje on rozwój raka okrężnicy, wątroby, żołądka, jajników i krwi, zmuszając komórki nowotworowe do obumierania. Naukowcy z Centrum Badań nad Rakiem w Houston udowodnili, że ludzie spożywający ¼ łyżeczki kurkumy dziennie aż osiem razy rzadziej chorują na raka płuc, pięć razy rzadziej – na raka piersi, i dziesięć razy rzadziej – na raka nerki. Kurkumina wnika bowiem do wnętrza komórek rakowych i niszczy je.

Zioła lecznicze w czystej postaci nie wchłaniają się w przewodzie pokarmowym. Aby kurkuma była przyswojona przez organizm, musi być połączona z papryką lub czarnym pieprzem. Papryka dziesięciokrotnie zwiększa absorpcję kurkuminy. Kurkumę najlepiej kupować osobno, ponieważ w mieszankach przyprawowych jest jej tylko 20%. Należy zmieszać ¼ łyżeczki proszku z ½ łyżki oliwy i szczyptą pieprzu lub zmielonej papryki. Taki sos wspaniale nadaje się do świeżych sałatek i zup.

Zioła i przyprawy - czosnek i imbir

Czosnek, podobnie jak cebula czy szczypior, zawiera liczne związki siarki, które osłabiają rakotwórcze działanie substancji powstających w mięsie przygotowanym na grillu. Czosnek powinien jak najczęściej pojawiać się w zdrowej diecie, ponieważ sprzyja obumieraniu komórek raka okrężnicy, piersi, płuc, prostaty i białaczki.

Zobacz także

  • Zioła na odchudzanie - zioła spalające tłuszcz, zioła moczopędne, zioła zmniejszające apetyt
  • Zioła nasenne
  • Zioła na odporność

Poza tym czosnek obniża poziom cukru we krwi, co utrudnia rozwój komórek rakowych. Czosnek działa najskuteczniej, gdy rozdrobnimy go z cebulą i zmieszamy z oliwą. Tak przygotowany sos nadaje się do sałatek i smażonych na patelni warzyw.

Imbir to wonna przyprawa kuchenna, silny środek przeciwzapalny oraz antyoksydant. Imbir skutecznie wspomaga walkę z komórkami rakowymi. Ogranicza bowiem powstawanie nowych naczyń krwionośnych. Można go z powodzeniem dodawać jako przyprawę do zup i sałatek.

Imbir nadaje się także jako przystawka albo dodatek do ryb – można go podawać w postaci plastrów marynowanych w soku z cytryny. Korzeń imbiru pokrojony w plastry i zalany wrzątkiem na 10-15 minut jest smacznym napojem, doskonale gaszącym pragnienie. Poza tym imbir powstrzymuje nudności i wymioty. Nie powinno go zabraknąć w zdrowej diecie.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka