Nalewka miętowa na spirytusie lub wódce – przepis i właściwości
Nalewka miętowa to orzeźwiający trunek uzyskiwany przez połączenie mięty i wysokoprocentowego alkoholu. Można ją przygotować zarówno na spirytusie, jak i na wódce. Trunek jest nie tylko smaczny, ale i ma działanie prozdrowotne. Przede wszystkim wspiera trawienie. Jak ją zrobić? Znamy prosty przepis.
1. Co to jest nalewka miętowa
Nalewka miętowa to smaczny i orzeźwiający trunek wyróżniający się wieloma walorami leczniczymi. Bazą do jej wykonania jest spirytus lub wódka, a także mięta, przy czym można użyć zarówno jej suszonych, jak i świeżych liści (wówczas trunek jest bardziej aromatyczny).
Co ważne, nalewka z mięty jest gotowa do spożycia zaraz po przygotowaniu. Oznacza to, że cały proces nie obejmuje kilku miesięcy, jak w przypadku innych tego typu trunków, a kilka dni. Od zalania mięty alkoholem do przelania nalewki do butelek mija od tygodnia do 10 dni.
2. Właściwości prozdrowotne nalewki miętowej
Nalewka miętowa swoje właściwości zawdzięcza sercu receptury, którą jest mięta pieprzowa (Mentha piperita). To roślina znana ze swoich właściwości prozdrowotnych. Wykazuje działanie przeciwbólowe, antybakteryjne i rozkurczające. Jest dobrym źródłem:
- witamin,
- związków mineralnych,
- przeciwutleniaczy, to jest związków chroniących organizm przed stresem oksydacyjnym,
- kwasów organicznych,
- garbników, które działają ściągająco, czyli obkurczająco na naczynia krwionośne.
Zarówno wyjątkowe walory smakowe (roślina ma charakterystyczny, świeży posmak), jak i prozdrowotne mięta zawdzięcza składnikowi o nazwie mentol, który wykazuje właściwości przeciwbólowe i odświeżające, pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego, łagodząc objawy niestrawności, w tym ból brzucha, nudności, wymioty i zaparcia.
Ponieważ bioaktywne związki obecne w mięcie przenikają do nalewki, napój wykazuje wiele właściwości leczniczych. Okazuje się bowiem, że nalewka miętowa nie tylko doskonale smakuje, ale i pobudza wydzielanie soku żołądkowego – pomaga na problemy żołądkowe, wspiera trawienie, ułatwia trawienie ciężkostrawnych i tłustych produktów. Łagodzi przy tym objawy niestrawności, w tym ból brzucha, nudności, wymioty i zaparcia.
Nalewka miętowa to tradycyjny środek na niestrawność i zatrucie pokarmowe, który także:
- zwiększa apetyt,
- działa żółciopędnie (wpływa na wydzielanie żółci), wspiera pracę wątroby,
- przyspiesza przemianę materii,
- działa rozkurczowo,
- pomaga przy bólach miesiączkowych (łagodzi skurcze mięśni),
- łagodzi napięciowe bóle głowy,
- tonuje ból stawów,
- działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie.
Wskazania i przeciwwskazania
Nalewkę z mięty, ze względu na swoje zdrowotne właściwości zaleca się spożywać przy różnych dolegliwościach, do których należy niestrawność, skurcze brzucha, zatrucie pokarmowe, ale także ból stawów, bolesne miesiączkowanie czy napięciowe bóle głowy.
Warto pamiętać, że miętówka jest leczniczą nalewką, dlatego nie powinno się pić jej więcej niż 50 ml dziennie (można ją pić solo, ale i dodawać do koktajli czy drinków).
Przeciwwskazaniem do stosowania miętówki są wrzody żołądka i dwunastnicy, kamica nerkowa, przepuklina rozworu przełykowego oraz niewydolność nerek. Nie mogą jej pić także dzieci, ciężarne i karmiące piersią.
3. Szybki przepis na nalewkę miętową na spirytusie
Aby przygotować nalewkę miętową, potrzebne jest:
- 600 ml spirytusu 95 proc.,
- 500 ml wody,
- 70 g świeżych łodyg mięty (bardzo duży pęczek),
- 300 g cukru (można wykorzystać miód),
- dość duży, szczelny słój lub pojemnik (zakręcany),
- filtry, ściereczki muślinowe lub kilka warstw gazy do przecedzenia nalewki,
- butelki na nalewki.
Miętę należy umyć, osuszyć i pokroić gałązki na mniejsze, kilkucentymetrowe kawałki. Zrywając miętę należy wybierać tylko zielone liście bez brązowych przebarwień. Przygotowany surowiec należy zalać spirytusem (lub wódką), następnie szczelnie zakręcić słój i odstawić w ciemne, chłodne miejsce. Warto czasem zakołysać zawartością słoika. Nie stawia się nalewki na parapecie.
Po 7-10 dniach trunek trzeba przefiltrować, po czym wlać do niego chłodny syrop cukrowy zrobiony z cukru i wody. Aby go przygotować, wystarczy połączyć wodę z cukrem, gotując mieszać do uzyskania konsystencji syropu, po czym ostudzić.
Miętówka jest gotowa, można ją przelać do butelek na nalewki.
Nalewka miętowa – jak zachować kolor?
Aby uzyskać intensywnie zielony kolor nalewki, trzeba użyć sporej ilości młodych, świeżych listków mięty pieprzowej. W przypadku mięty cytrynowej czy suszonej efekt nie będzie osiągalny (kolor nalewki będzie dość blady).