Trwa ładowanie...

Napój doprowadził do raka wątroby. Piły go codziennie

Avatar placeholder
31.07.2023 13:31
Składnik wszechobecny w diecie prowadzi do raka wątroby. Wystarczy szklanka dziennie
Składnik wszechobecny w diecie prowadzi do raka wątroby. Wystarczy szklanka dziennie (Getty Images)

Specjaliści w dziedzinie medycyny i dietetyki od dawna alarmują o zagrożeniach związanych z nadmiernym spożywaniem produktów zawierających duże ilości cukru. Jak wynika z najnowszych badań naukowych, regularne spożywanie nawet niewielkich ilości napojów słodzonych może przyczynić się do rozwoju nowotworu wątroby.

spis treści

1. Konsekwencje wszechobecnego cukru

Badania, które zostały opublikowane w renomowanym czasopiśmie biomedycznym "Current Developments in Nutrition", dostarczyły dowodów na to, że codzienne spożywanie napojów zawierających cukier znacząco zwiększa ryzyko zachorowania na raka wątroby.

Longgang Zhao, jeden z autorów badania, przez prawie dwie dekady obserwował stan zdrowia grupy 90 504 kobiet w wieku od 50 do 79 lat. Z tej grupy 7,3 proc. codziennie spożywało przynajmniej 335 ml napoju z dodatkiem cukru.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Po zakończeniu badania u 205 kobiet z tej grupy zdiagnozowano nowotwór wątroby. Naukowcy doszli do wniosku, że im większa ilość produktów zawierających cukier jest obecna w codziennej diecie, tym większe jest prawdopodobieństwo zachorowania na ten rodzaj raka. Badacze zaznaczyli, że konieczne jest przeprowadzenie dalszych badań na innych grupach wiekowych. Podkreślili również, że w przyszłości należy uwzględnić takie czynniki jak cukrzyca, otyłość i insulinooporność.

Napoje słodzone i energetyczne mają również bezpośredni wpływ na trzustkę. Nadmiar cukru sprzyja powstawaniu stanów zapalnych w organizmie i może przyczynić się do rozwoju cukrzycy i insulinooporności.

Cukier jest obecny nie tylko w produktach typowo słodkich, takich jak słodycze czy napoje słodzone, ale także w takich, które na pierwszy rzut oka mogą wydawać się zdrowe, jak jogurty, mleko czy pieczywo. Dopuszczalna dzienna dawka cukru to zaledwie dwie łyżeczki. Warto o tym pamiętać, nie tylko podczas słodzenia kawy czy herbaty. Niestety, ta potencjalnie niebezpieczna substancja jest obecna praktycznie we wszystkich produktach spożywczych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze