Trwa ładowanie...

Napój na zatkane tętnice. Zapobiega chorobom serca

Napój zapobiega chorobom serca
Napój zapobiega chorobom serca (Getty Images)

Zatkane tętnice to przejaw miażdżycy — przewlekłej choroby, której przyczyną jest nadciśnienie, cukrzyca, zła dieta, a także zaburzenia krzepliwości krwi i stresujący tryb życia. Możemy jej zapobiec, uprawiając sport i unikając produktów spożywczych zawierających cholesterol i nasycone kwasy tłuszczowe. Warto też pić napój ze składników o pozytywnym wpływie na układ krążenia.

spis treści

Miażdżyca tętnic jest częściej diagnozowana u mężczyzn niż u kobiet. Nasila się wraz z wiekiem. Stanowi przyczynę stwardnienia tętnic, niedokrwienia mózgu, choroby wieńcowej i udaru (jeśli towarzyszy jej nadciśnienie).

1. Napój na zatkane tętnice — przepis

Lista składników:

Zobacz film: "Choroby serca najczęstszą przyczyną zgonów Polaków"

Przygotowanie:

Wrzucamy rodzynki do garnka, zalewamy je wodą. Stawiamy naczynie na ogniu i podgrzewamy składniki przez ok. 10 minut. Cały czas mieszamy. Następnie odkładamy garnek na bok, dodajemy herbatę, imbir i miód. Całość przelewamy do słoika, który nakrywamy gazą. Odstawiamy go na minimum 8 godzin. Po tym czasie odcedzamy. Napój na zatkane tętnice jest gotowy.

Zaleca się pić go 2 razy dziennie przed posiłkiem. Pojedyncza dawka wynosi 150 ml.

13 produktów, które mają dobroczynny wpływ na serce
13 produktów, które mają dobroczynny wpływ na serce [13 zdjęć]

W codziennej diecie powinniśmy unikać dużej ilości soli, cukru i tłuszczy trans. Smak potrawy poprawią

zobacz galerię

2. Właściwości składników napoju

Dzięki zingiberolowi (składnikowi olejku eterycznego odpowiedzialnego za intensywny aromat), gingerolowi i zinferonowi (substancjom żywicowym, które sprawiają, że ma gorzki, palący smak) imbir zmniejsza zlepianie się płytek krwi. Chroni przed tworzeniem się zakrzepów. Do menu powinny go więc włączyć osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu. Ponadto imbir poprawia krążenie krwi.

Rodzynki są bogate w witaminę E, witaminy z grupy B, a także żelazo i potas, który korzystnie wpływa na pracę serca. Obniżają ciśnienie skurczowe krwi — wystarczy jeść je trzy razy dziennie. Dowiedli tego naukowcy z Louisville Metabolic and Atherosclerosis Research Center w stanie Kentucky, którym przewodniczył dr Harold Bays. Zalecają oni wprowadzenie do jadłospisu 60 rodzynek dziennie (jako przekąski pomiędzy posiłkami).

Przeczytaj także

W profilaktyce chorób układu krążenia znajduje też zastosowanie zielona herbata. Zwiększa ona przepuszczalność naczyń krwionośnych, zapobiegając odkładaniu się złogów na ich ściankach. Ponadto zmniejsza lepkość płytek krwi, dzięki czemu nie dochodzi do tworzenia się skrzepów. W rezultacie zielona herbata obniża ryzyko zawału serca i choroby wieńcowej.

Miód to naturalny lek. Jest polecany osobom z chorym sercem jako środek wspomagający leczenie podstawowe. Poprawia krążenie, a także zwiększa siłę skurczu i wydolność mięśnia sercowego. Ponadto obniża ciśnienie tętnicze krwi. Wykazuje też działanie przeciwarytmiczne. Pacjentom z chorobami serca i naczyń zaleca się jeść 1-2 łyżki stołowe miodu 3 razy dziennie.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze