Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
6 z 8Napar z cytryny i imbiru
Imbir stosowany jest głównie w stanach przeziębieniowych. Korzeń zawiera mnóstwo witaminy C, która poprawia odporność, ale nie tylko. Już niewielka dawka imbiru w połączeniu z sokiem z cytryny może wspomóc pracę wątroby. A to dzięki właściwościom termogennym - zwiększa zużycie kalorii i eliminuje substancje toksyczne, które są wynikiem przemiany materii.
Składniki:
- 1 plasterek imbiru,
- pół cytryny,
- 1 szklanka wody,
- łyżeczka miodu – opcjonalnie.
Przygotowanie:
W garnku zagotuj wodę z plasterkiem imbiru. Po ugotowaniu do wody dodaj sok z cytryny i odstaw pod przykryciem do ostygnięcia. Wypij. Tak przyrządzony napój możesz pić 2-3 razy w tygodniu przez ok. miesiąc.
Zobacz także: Ludzie wierzą, że olej leczy raka. Piją go na potęgę. Co na to onkolodzy?