Nasila ból i obrzęki, zwiększa ryzyko dny moczanowej. Ogranicz natychmiast
Dna moczanowa to choroba, która powstaje w wyniku wysokiego stężenia kwasu moczowego we krwi. W stawach i ścięgnach odkłada się moczan sodu w postaci kryształków, co wywołuje dolegliwości bólowe. Okazuje się, że ataki dny moczanowej zwiększa żywność bogata w drożdże.
1. Unikaj żywności z wysoką zawartością puryn
Dna moczanowa zwana także podagrą jest chorobą zapalną stawów, której pierwotną przyczyną jest podwyższone stężenie kwasu moczowego we krwi. Choroba charakteryzuje się odkładaniem w tkankach kryształów moczanu sodu. Najczęściej zajmuje stawy, co zazwyczaj objawia się:
- atakami bardzo silnego bólu,
- obrzękiem i ograniczeniem ruchomości chorego stawu.
W zaawansowanej postaci choroby dochodzi do nieodwracalnego uszkodzenia narządu ruchu i niesprawności, a także do zajęcia innych narządów, np. uszkodzenia nerek, kamicy moczowej, tworzenia guzków dnawych w tkankach miękkich.
Według brytyjskiego Towarzystwa Dny Moczanowej dieta bogata w purynę może wywołać pięciokrotny wzrost ataków dny moczanowej. Puryny znajdują się w prawie każdym pokarmie. Jedne są w nie bogate a inne nie. Najważniejsze, aby spożywać takie posiłki, które zawierają jak najmniej puryn, ponieważ zwiększają one stężenia kwasu moczowego we krwi.
"Twoja dieta odgrywa ważną rolę zarówno w wywoływaniu dny moczanowej, jak i w zmniejszaniu prawdopodobieństwa wystąpienia bolesnych ataków, którymi charakteryzuje się dna moczanowa" - komunikują eksperci.
2. Jakich produktów unikać przy dnie moczanowej?
Właściwa dieta jest kluczowa w walce z dną moczanową. Brytyjskie Towarzystwo Dny Moczanowej zaleca ograniczenie spożycia:
- podrobów: np. wątroby i nerek, serc, płuc, żołądków,
- dziczyzny: np. bażanta, królika,
- tłustych ryb: m.in. anchois, śledzi, makreli, sardynek, szprotów,
- owoców morza: zwłaszcza małży, krabów, krewetek, kawioru,
- alkoholu,
- produktów zawierających fruktozę: słodkich napojów, bardzo słodkich owoców.
Eksperci z Wielkiej Brytanii zalecają także unikanie żywności bogatej w drożdże. Jak twierdzą, mogą one aż pięciokrotnie zwiększać ryzyko ataków choroby. Drożdże występują niemal we wszystkich produktach piekarniczych, pizzy, bulionach w kostce i w proszku (nawet tych eko), zupach i daniach instant (ekstrakt drożdżowy, hydrolizat białka roślinnego). Należy ograniczać ich ilość w diecie.
Wskazane jest natomiast spożywanie niskotłuszczowych produktów mlecznych, ponieważ wykazano, że obniżają one stężenie kwasu moczowego. Ponadto można także spożywać wszelkie warzywa oraz pozwalać sobie na kawę i herbatę.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl