Trwa ładowanie...

Naturalne paliwo. Jedna porcja dziennie odmłodzi mózg nawet o 10 lat

Avatar placeholder
30.06.2023 14:07
Ekspert: Porcja zielonych warzyw dziennie odmłodzi mózg nawet o 10 lat
Ekspert: Porcja zielonych warzyw dziennie odmłodzi mózg nawet o 10 lat (Getty Images / Twitter)

Zielone warzywa są niezwykle ważne dla naszego zdrowia, zwłaszcza dla naszego mózgu. Działają jak naturalne paliwo, które pomaga utrzymać młodość i sprawność umysłową. Co więcej, regularne spożywanie zielonych warzyw, może przeciwdziałać spadkowi funkcji poznawczych, a co za tym idzie, zmniejszyć ryzyko wystąpienia demencji. Które są najbardziej wartościowe dla naszego mózgu?

spis treści

1. Zielone warzywa to dobrodziejstwo dla naszego mózgu

Nie jest żadną tajemnicą, że zdrowa dieta powinna być bogata w warzywa. Dzięki nim możemy zapobiegać wielu chorobom, a także utrzymać nasz mózg w dobrej kondycji. W tym kontekście szczególnie wartościowe są zielone warzywa liściaste, które mają zdolność do zmniejszania ryzyka wystąpienia demencji.

Dr Deborah Lee zaleca, aby nasza codzienna dieta była bogata w szpinak i jarmuż. Te warzywa są niezwykle cenne ze względu na swoje bogactwo w witaminy i przeciwutleniacze. Dietetyczka podkreśla, że spożywanie nawet jednej porcji zielonych warzyw dziennie może spowolnić proces starzenia się mózgu i utrzymać jego młodość nawet o 10 lat dłużej.

Potwierdzają to badania opublikowane w czasopiśmie "Neurology". Autorzy również zwracają uwagę na korzystny wpływ zielonych warzyw liściastych na zdrowie mózgu. Przez około 5 lat badali prawie tysiąc osób w wieku od 58 do 99 lat. Okazało się, że uczestnicy, którzy spożywali najwięcej zielonych warzyw liściastych, mieli znacznie niższy wskaźnik pogorszenia funkcji poznawczych.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

2. Prawdziwa bomba witamin i przeciwutleniaczy

Wśród najcenniejszych dla mózgu zielonych warzyw, oprócz szpinaku i jarmużu, warto wymienić kapustę i sałatę. Ich korzystne działanie wynika przede wszystkim z obecności przeciwutleniaczy.

Dr Lee podkreśla, że zielone warzywa liściaste są bogate w kwas foliowy, beta-karoten, filochinon i karotenoidy, takie jak luteina. Ta ostatnia jest silnym antyoksydantem, który może pomóc w zmniejszeniu zapalenia nerwów.

Specjalistka dodaje, że badania naukowe przeprowadzone przez naukowców z Bordeaux potwierdziły, że osoby z wyższym poziomem luteiny w osoczu miały mniejsze ryzyko rozwoju demencji.

Znaczący wpływ na sprawność umysłową ma również filochinon.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze