Naturalny sposób na wysoki poziom trójglicerydów. Warto włączyć do menu
Podwyższone poziomy trójglicerydów nie wywołują charakterystycznych symptomów, mimo to stanowią poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Są wymieniane jako czynniki ryzyka, m.in. ostrego zapalenia trzustki, miażdżycy, udaru mózgu czy zawału serca. Na szczęście, odpowiednia dieta może pomóc znormalizować ich poziom.
1. Kluczowe oznaczenie poziomu trójglicerydów
Trójglicerydy (triglicerydy, TG) gromadzą się w naszych komórkach tłuszczowych, między innymi jako tłuszcz wisceralny oraz podskórny. Pełnią one funkcję zapasową, dostarczając energię mięśniom, jak i całemu organizmowi w momencie niedoboru kalorii. Jednocześnie są wskaźnikiem ilości spożywanego przez nas tłuszczu.
Jeżeli badania wykażą, że poziom trójglicerydów przekracza 150 mg/dl - to ważny sygnał, by dokładniej kontrolować posiłki. To właśnie dieta, obok czynników genetycznych wpływa na poziom TG. O ile stężenie w granicach 180 mg/dl nie jest bezpośrednim zagrożeniem życia, to wartości przekraczające 200 mg/dl mogą okazać się niezwykle niebezpieczne.
Wysoki poziom trójglicerydów może prowadzić m.in. do nadciśnienia, rozwoju miażdżycy, zespołu metabolicznego i zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2, udaru mózgu, choroby niedokrwiennej serca czy zawału.
2. Wymiatają trójglicerydy z krwi
Do czynników ryzyka należą otyłość, brak aktywności fizycznej, dieta bogata w proste węglowodany, nasycone tłuszcze oraz produkty wysokoprzetworzone.
Wykazano, że wprowadzenie do diety określonych składników pomaga obniżyć poziom trójglicerydów do prawidłowych wartości. Jakie produkty są zalecane?
Płatki owsiane i produkty pełnoziarniste - zawarty w nich błonnik hamuje absorpcję tłuszczów z pożywienia oraz zapobiega gwałtownemu wzrostowi glukozy we krwi, co szczególnie korzystnie wpływa na osoby z insulinoopornością towarzyszącą wysokiemu poziomowi TG.
Zielone warzywa liściaste oraz pomidory - bogate w przeciwutleniacze mają korzystny wpływ na zaburzenia lipidowe. Najlepszym rozwiązaniem jest ich spożywanie w formie surowej, a unikanie smażenia czy pieczenia.
Jabłka i gruszki - dostarczają błonnika, pektyn oraz witaminy C. Warto też sięgać po owoce jagodowe ze względu na ich przeciwzapalne właściwości. Nie są wskazane owoce o wysokiej kaloryczności jak winogrona czy dojrzałe banany.
Tłuste ryby morskie takie jak makrela czy łosoś są źródłem zdrowych, nienasyconych tłuszczów o działaniu przeciwzapalnym. To przeciwieństwo tłuszczów nasyconych znajdujących się m.in. w czerwonym mięsie, które najlepiej zupełnie wyeliminować z diety.
Chudy nabiał i strączki - oba produkty są doskonałym źródłem białka, nie zawierają nasyconych kwasów tłuszczowych lub mają ich bardzo mało, a dodatkowo są pożywne i dodają organizmowi energii.
Oliwa i olej rzepakowy - oleje typu extra virgin oraz tłoczone na zimno to kolejne źródła dobrych tłuszczów, które nie wpływają negatywnie na profil lipidowy. Do zdrowych tłuszczów redukujących stany zapalne w organizmie są zaliczane też orzechy, pestki i nasiona, ale w ich przypadku lepiej zachować umiar.
Jeśli masz newsa, zdjęcie, lub filmik? Wyślij nam przez dziejesie.wp.pl