Naukowcy potwierdzają. Jedz jedno dziennie, by zmniejszyć ryzyko raka żołądka o 50 proc.
Jabłko to jedno z najzdrowszych owoców, nie tylko z powodu bogactwa witamin i minerałów, ale także relatywnie niskiej zawartości cukru. Jabłka zawierają również sporą ilość błonnika, który wspiera prawidłową pracę układu pokarmowego.
1. Jakie właściwości dla zdrowia ma jabłko?
W jabłkach znajdziesz nie tylko witaminę C, E czy witaminy z grupy B, ale także wapń, fosfor, magnez czy żelazo. Owoc ten zawiera również flawonoidy, które przeciwdziałają wolnym rodnikom, a także przyspieszają detoksykację organizmu, działając moczopędnie. Mają również właściwości przeciwzapalne.
W jednym, średniej wielkości jabłku znajduje się jedynie około 60-80 kcal, dlatego mogą być one spożywane także przez osoby na dietach redukcyjnych.
2. Co może zmienić jedno jabłko dziennie?
Czy wprowadzenie jednego jabłka dziennie do swojego jadłospisu może mieć duży wpływ na zdrowie? Okazuje się, że tak.
Pierwszą zmianą, jaką można zaobserwować przy regularnym spożywaniu jabłek jest spadek ochoty na podjadanie między posiłkami. To wszystko zasługa błonnika, którego jabłko zawiera dużo zwłaszcza w skórce. Włókno pokarmowe zadziała także dobrze na pracę układu pokarmowego i zniweluje uciążliwe problemy żołądkowe. Obecność błonnika w diecie zmniejsza również ryzyko raka jelita grubego.
Nie da się też przecenić wpływu witaminy C, potasu i żelaza na układ sercowo-naczyniowy. To dzięki nim jabłko usprawni krążenie, a także obniży cholesterol, co znacząco zmniejszy ryzyko wystąpienia zawału serca czy udaru.
Badacze z Uniwersytetu w Perugii (Włochy) odkryli także, że regularne jedzenie jabłek może zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworu żołądka i przełyku nawet do 50 proc. Spadek szans na zachorowanie odnotowano także w przypadku raka płuc (25 proc. mniejsze), a także raka piersi. Obniżenie ryzyka nowotworowego ma być powiązane ze związkami pektynowymi w owocach, które eliminują z organizmu kancerogenne toksyny.
3. Badania potwierdzają zdrowy wpływ owocu
Z kolei badania przeprowadzone przez Uniwersytet Oksfordzki wykazały, że codzienne spożywanie jednego jabłka może wpływać na organizm w porównywalnie korzystnym stopniu co farmakoterapia stosowana przy chorobie wieńcowej.
Naukowcy podkreślają także, że owoce te powinny znajdować się w stałym jadłospisie wszystkich osób powyżej 50. roku życia, kiedy ryzyko chorób układu krążenia wzrasta.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl