Trwa ładowanie...

Nawadniają lepiej niż woda. Te produkty są nieocenione w czasie upałów

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 28.06.2022 16:00
Podczas upałów nawodnienie organizmu jest kluczowe
Podczas upałów nawodnienie organizmu jest kluczowe (Getty Images)

Latem z jednej strony łatwo o odwodnienie, a z drugiej – wypijanie dwóch czy trzech litrów wody wcale nie jest takie łatwe. Na szczęście jest całkiem pokaźne grono warzyw i owoców, które nawadniają, a w dodatku dostarczają cennych szczególnie podczas upałów witamin i minerałów.

spis treści

1. Co jeść w czasie upałów?

Wysokie temperatury sprawiają, że wraz z potem tracimy nawet do 1,2 litra płynów na godzinę. Wraz z nimi z organizmu uciekają cenne minerały, wzrasta ryzyko zaburzeń układu krążenia, a nasze serce musi intensywniej pracować.

Jak się wspomóc? Jest na to jedna rada: sięgnąć po warzywa i owoce. Które z nich są niezaprzeczalnymi faworytami letnich dni?

Zobacz film: "4 warzywa na upalne dni"
  • ogórki i pomidory – królowie polskich stołów latem, zawierający ok. 95 proc. wody. Są niskokaloryczne, a pomidor to także cenne źródło potasu, na którego utratę narażają nas wysokie temperatury,
  • rzodkiewka – również zawiera 95 proc. wody i przy tym niewiele kalorii, więc można chrupać ją bez ograniczeń. Poza witaminami zawiera też kluczowe elektrolity: sód, wapń, potas i magnez,
  • cukinia i papryka – w ponad 90 proc. składają się z wody, a w cukinii znajdują się silne przeciwutleniacze - luteina i zeaksantyna – odpowiadające za dobrą kondycję naszej skóry; papryka za to jest źródłem likopenu,
  • arbuz – również zawiera likopen i składa się w wody w 92 proc. Co więcej, arbuz obniża ciśnienie tętnicze krwi i wspomaga pracę nerek, co jest szczególnie ważne podczas upałów.
Niektóre warzywa mogą pomóc w nawodnieniu organizmu
Niektóre warzywa mogą pomóc w nawodnieniu organizmu (Pixabay)

Warto też pamiętać o brokule i kalafiorze – w ponad 90 proc. składają się z wody, a w dodatku zawierają sulforafan, który chroni przed skutkami szkodliwego promieniowania UV.

Lato to także sezon na owoce jagodowe. Można jeść je niemal bez ograniczeń, bo są niskokaloryczne, a poza tym stanowią źródło cennych polifenoli. Po truskawki, maliny, jagody, agrest czy porzeczki i jeżyny warto sięgać, zwłaszcza, gdy upał daje się we znaki, a apetyt nie dopisuje. Przy niskiej kaloryczności owoce jagodowe są gęste odżywczo, co znaczy, że mają w sobie moc witamin i minerałów.

2. Co pić w czasie upałów?

A co z piciem? Przede wszystkim woda, ale nie byle jaka – sięgajmy po tę wysoko zmineralizowaną (jeśli nie ma przeciwwskazań zdrowotnych), bo wpłynie pozytywnie na gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu.

Poza tym idealne do nawodnienia będą:

  • woda kokosowa – zawartość wody sięga w niej 95 proc., ale skład tego płynu jest zbliżony do osocza ludzkiej krwi, więc nie ulega wątpliwości, że popijanie wody kokosowej podczas upałów przysłuży się naszemu organizmowi,
  • sok z selera – sok z selera, warzywa składającego się w głównej mierze z wody, zawiera dodatkowo potas, dzięki czemu zapobiega skutkom odwodnienia,
  • domowe izotoniki – wskazane są wówczas, gdy upał wyjątkowo da nam się we znaki. Wówczas wystarczy do szklanki wody dodać szczyptę soli, sok z cytryny i ok. 10 g miodu,
  • zupy – ich podstawą są płyny, a te na bazie dobrego bulionu i warzyw dodatkowo obfitują w witaminy, minerały oraz niezbędne makroelementy, jak białka czy tłuszcze.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze