Nawet 25 substancji w składzie. Z dawnymi pączkami nie mają nic wspólnego

Tłuszcze trans, barwniki, spulchniacze, konserwanty i emulgatory - to tylko kilka składników, które możemy znaleźć w pączkach. Lista jest znacznie dłuższa, a eksperci podkreślają, że dobry pączek powinien mieć krótki skład. Niestety, niepotrzebne dodatki nie pozostają obojętne dla naszego zdrowia. Mogą zwiększać ryzyko rozwoju otyłości, miażdżycy i chorób układu krążenia. Dr n. o zdr. Agnieszka Chruścikowska wyjaśnia, jakich pączków powinniśmy unikać.

Sklepowe pączki mogą być żywieniową pułapkąSklepowe pączki mogą być żywieniową pułapką
Źródło zdjęć: © East News
Karolina Rozmus

To znajdziesz w pączkach z marketów

Słodkie pączki pojawiły się dopiero w XVI wieku. Przez wieki przeszły sporo modyfikacji, a te, które możemy kupić dziś w każdym markecie, niewiele mają wspólnego z tradycyjnymi pączkami sprzed lat.

Przyglądając się składom tych dostępnych w sklepach, można zauważyć, że wiele z nich zawiera takie składniki jak m.in.:

  • tłuszcz palmowy lub utwardzony olej rzepakowy – tłuszcze trans sprzyjają rozwojowi miażdżycy i innych chorób układu krążenia,
  • barwniki, tj. błękit brylantowy (E133), czerwień koszenilowa (E124), dwutlenek tytanu (E171) – mogą działać alergizująco, wpływać negatywnie na układ pokarmowy i nerwowy,
  • syrop glukozowo-fruktozowy – może przyczyniać się do rozwoju nadwagi, otyłości, cukrzycy typu 2,
  • emulgatory: E471, E481 i stabilizatory: E412, E466, E415, skrobia modyfikowana, spulchniacze, substancje konserwujące jak benzoesan sodu – nie mają potwierdzonej szkodliwości, ale są zupełnie zbędne.

Ile powinien kosztować dobry pączek?

Dobry pączek zawiera zaledwie kilka prostych składników
Dobry pączek zawiera zaledwie kilka prostych składników © Pixabay

Niektóre ze sklepowych pączków w składzie mają nawet ponad 25 składników.

- Mąka, cukier, mleko, żółtka jaj, tłuszcz, drożdże i nadzienie. Skład dobrego pączka jest bardzo krótki. Z dzieciństwa pamiętam pączki, które babcia smażyła na smalcu. Były ciemne, nie tak estetyczne jak te dostępne dziś w marketach, ale znacznie smaczniejsze i na pewno zdrowsze – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie dr n. o zdr. Agnieszka Chruścikowska, dietetyk kliniczny i psychodietetyk.

Stary przesąd mówi, że niezjedzenie choć jednego pączka przynosi pecha. Ekspertka podkreśla, że jeden faktycznie nam nie zaszkodzi, ale jeśli jest elementem diety obfitującej w tłuszcze trans, tłuszcze nasycone, węglowodany proste i produkty wysokoprzetworzone, to sytuacja wygląda zgoła odmiennie.

- Częste spożywanie tych produktów potęguje ryzyko chorób takich jak otyłość, miażdżyca, cukrzyca typu 2, chorób serca, w tym choroby niedokrwiennej – wylicza ekspertka.

Ekspertka dodaje, by czytać składy pączków i szukać przysmaku raczej w małych cukierniach niż w dużych sieciowych sklepach. Ma też kilka wskazówek, które pozwolą na eliminację tych najbardziej niezdrowych drożdżowych przysmaków.

- Warto sięgnąć po takie bez kolorowej posypki czy jaskrawego lukru, zarówno dlatego, że to dodatkowe kalorie, jak i sztuczne barwniki, dodatkowy cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy – mówi dr Chruścikowska.

- Uwaga na pączki, które pokryte są różowym, niebieskim, jaskrawoczerwonym lukrem czy na takie, które zawierają marmoladę o mocno nasyconym, żywym kolorze. Zawsze powtarzam, że żywność, która ma intensywny lub niespotykany w naturze w pożywieniu kolor, prawdopodobnie zawiera sztuczne, nie zawsze bezpieczne dla zdrowia barwniki – tłumaczy dietetyczka i dodaje, że lepiej też oprzeć się pączkom z toffi czy czekoladą, bo będą miały znacznie więcej kalorii niż pączki z konfiturą.

Dobry pączek to wciąż produkt pozbawiony wielu wartości odżywczych. Rafinowane węglowodany pod postacią cukru, białej mąki, dżemu lub konfitury i tłuszczu. Dietetyk przypomina, że średnio pączki mają około 300 kcal, ale mogą mieć nawet i więcej niż 400 kcal. To ponad 20 g tłuszczu, aż 45 g węglowodanów i niespełna 6 g białka.

- Pączek to tłuszcze, cukier oraz węglowodany proste pochodzące z mąki. Cukier z jednej strony to źródło energii dla naszego organizmu. Jeżeli jednak, mówiąc wprost, przedawkujemy go, to może się skończyć nadwagą, otyłością i chorobami związanymi z nadmierną masą ciała – podkreśla dr Chruścikowska.

Tak reaguje organizm. Wystarczy jeden pączek

Jeden pączek nic nie znaczy? Oto, co się dzieje z naszym organizmem już kilka minut po degustacji słodkości.

  • Pięć minut po spożyciu węglowodany zaczynają być rozkładane w jamie ustnej, powstają też kwasy wpływające negatywnie na szkliwo zębów, przez co wzrasta ryzyko próchnicy.
  • Ok. dziesięć minut później cukier przedostaje się do jelita cienkiego i zostaje wchłonięty do krwiobiegu, a dla trzustki jest to sygnał do produkcji insuliny.
  • 20 minut później - uwalnia się dopamina, a my czujemy niemal euforię, jednocześnie nadmiar cukru jest transportowany do komórek tłuszczowych i odkładany w postaci tkanki tłuszczowej.
  • 20-30 minut później nadmiar cukru ze słodkiej drożdżowej kuli powoduje wyrzut kortyzolu i epinefryny, podobnie jak w sytuacji silnego stresu, a skutkiem tego jest wzrost tętna i ciśnienia krwi.
  • 40 minut później – gwałtownie spada poziom cukru, a my możemy czuć senność, ból głowy i zniechęcenie – nasz organizm zaczyna być "na głodzie".

Czy da się zmniejszyć szkodliwe działanie pączka na organizm? A może zbilansować tak, żeby można było po niego sięgnąć bez wyrzutów? Dr Chruścikowska przyznaje, że jeśli w naszej codziennej diecie jest balans, na co dzień stronimy od żywności wysoko- i ultraprzetworzonej, stawiając na warzywa i owoce, to znajdzie się w niej miejsce i na pączka.

- Warto jednak pamiętać, że jeśli w tłusty czwartek sięgamy po pączka na drugie śniadanie, to darujmy sobie śniadaniową kanapkę z szynką czy popołudniowe ciastko do kawy – mówi i dodaje, że pączka warto też "spalić".

- Wystarczy niedługi spacer, bo ruch poprawia perystaltykę jelit i pomaga w trawieniu. Jeśli czujemy ociężałość, to zrezygnujmy z kolacji, wypijmy napar z rumianku czy mięty, który poprawia pracę układu pokarmowego i złagodzi dokuczliwe dolegliwości po przejedzeniu.

Inne sposoby to bieganie, jazda na rowerze, a nawet sprzątanie. Aby spalić jednego pączka, trzeba przez 12 minut wchodzić po schodach lub też maszerować szybkim krokiem przez 75 minut. Biegacze będą potrzebowali 30 minut, a amatorzy roweru – ok. 40 minut. Potrzeba 50 minut odkurzania lub aż 180 zmywania naczyń, by nasz organizm poradził sobie z pączkiem, dlatego decyzja o tym, ile pączków zjemy w tłusty czwartek, powinna być przemyślana.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka