Trwa ładowanie...

Nie kumuluje rtęci i zawiera niewiele tłuszczu. Dla Polaków to wciąż egzotyczny przysmak

Avatar placeholder
Dominika Najda 30.01.2024 12:57
Ta egzotyczna ryba nie kumuluje rtęci. Mięso zawiera niewiele tłuszczu i całą masę białka
Ta egzotyczna ryba nie kumuluje rtęci. Mięso zawiera niewiele tłuszczu i całą masę białka (Getty Images)

Karmazyn to mało znana ryba, która występuje w zimnych wodach i choć w naszym kraju nadal uchodzi za egzotyczną, w niektórych sklepach możemy ją dostać zarówno w postaci mrożonej, jak i świeżej. Dlaczego warto sięgać po ten gatunek i jak może wpływać na zdrowie?

spis treści

1. Egzotyczna ryba

Choć karmazyn cieszy się sporą popularnością w azjatyckich krajach, w Polsce wiele osób o nim słyszało. Gatunek można przyrządzić na wiele sposobów, jest także źródłem wielu składników odżywczych.

Ta drapieżna ryba charakteryzuje się kruchym i bardzo soczystym mięsem. Jest delikatna w smaku, a do tego bardzo chuda. To wartościowe źródło białka i słynie z niskiej zawartości tłuszczu. Białe mięso można podawać także dzieciom.

Zobacz film: "Ryby pełne toksyn. Te gatunki mogą zawierać metale ciężkie i szkodliwe antybiotyki"

W karmazynie znajdziemy zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B oraz witaminę D, wapń, magnez, potas, fosfor i selen. To wartościowy produkt w zdrowej i zbilansowanej diecie.

Warto także zauważyć, że choć karmazyn jest rybą drapieżną, nie kumuluje się w nim rtęć. Bez obaw o zdrowie mogą go więc spożywać zarówno dzieci, jak i kobiety w ciąży.

2. Zdrowa alternatywa mięsa

Włączenie karmazyna do diety jest doskonałym sposobem na uzupełnienie witaminy D oraz dostarczenie organizmowi cennych kwasów tłuszczowych. To świetna alternatywa dla mięsa, a łagodny smak wielu osobom przypadnie do gustu.

Walcząc z nadprogramowymi kilogramami, warto zwrócić się w kierunku tej ryby. Zawiera niewielkie ilości tłuszczu, a jednocześnie dostarcza masę białka, więc jest świetnym wyborem na diecie odchudzającej.

Regularne spożywanie gatunku wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, dba o zdrowie kości i zębów, zmniejsza ryzyko osteoporozy oraz chroni przed wolnymi rodnikami. Zawarty w nim selen korzystnie wpływa na zdrowie tarczycy.

Karmazyn jest łatwy w przygotowaniu i niebywale wszechstronny. Najlepiej sprawdzi się w wersji pieczonej lub na parze, w towarzystwie warzyw i ryżu. Śmiało jednak można przyrządzić z jego dodatkiem zupę lub potrawkę, a także podawać z sosami.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze