Nie łącz czekolady z tymi lekami. Może dojść do interakcji

Czekolada to źródło wielu cennych składników odżywczych, w tym minerałów i antyoksydantów, które mogą przynieść liczne korzyści zdrowotne. Jednak dla niektórych osób jej spożycie może być niewskazane, zwłaszcza w połączeniu z lekami. Dowiedz się, kto powinien ograniczyć czekoladę w diecie.

Czekolady nie można łączyć z niektórymi lekami. Kto powinien jej unikać?Czekolady nie można łączyć z niektórymi lekami. Kto powinien jej unikać?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Czekolada zmniejsza ryzyko zawału serca oraz obniża ciśnienie krwi

Bogata w magnez, żelazo i cynk czekolada cieszy się ogromną popularnością wśród miłośników słodkości. Na rynku dostępne są jej różne odmiany – od białej, przez mleczną, po gorzką, często wzbogacone o dodatki takie jak orzechy, migdały czy owoce. Nie tylko stanowi samodzielną przekąskę, ale także jest ważnym składnikiem wielu deserów i wypieków, dodając im wyjątkowego smaku i aromatu.

Korzyści płynące ze spożywania czekolady są potwierdzone przez liczne badania. Regularne sięganie po ten smakołyk może wspierać układ sercowo-naczyniowy, zmniejszając ryzyko zawału serca oraz obniżając ciśnienie krwi i poziom "złego" cholesterolu.

Dzięki właściwościom przeciwzapalnym czekolada może również przyczyniać się do redukcji ryzyka nowotworów oraz zapobiegać rozwojowi miażdżycy i zatorów w naczyniach krwionośnych.

Edukacja zdrowotna w szkole. Polacy powiedzieli, co sądzą na temat nowego przedmiotu

Nie bez znaczenia jest także pozytywny wpływ czekolady na funkcjonowanie mózgu. Jej składniki wspomagają pamięć i koncentrację, a także mogą przeciwdziałać chorobom otępiennym. Ponadto czekolada pomaga złagodzić skutki stresu, poprawia nastrój i dodaje energii, co sprawia, że jest chętnie wybierana w chwilach zmęczenia czy przy obniżonym samopoczuciu.

Dla kogo czekolada jest niewskazana?

Mimo licznych zalet czekolada nie jest produktem odpowiednim dla każdego. U niektórych osób jej spożycie może prowadzić do nieprzyjemnych dolegliwości.

Ważne jest również, aby być świadomym interakcji czekolady z niektórymi lekami, co może wpływać na ich skuteczność. Ten przysmak nie powinien być łączony razem z inhibitorami MAO (wykorzystywanymi w leczeniu depresji), metylofenidatem (lek o działaniu pobudzającym), lekami przeciwzakrzepowymi i rozrzedzającymi krew, a także lekami nasennymi.

Jedzenie czekolady nasila wydzielanie kwasu żołądkowego, więc powinni jej unikać chorzy cierpiący na refluks, zgagę, wrzody czy przepuklinę przełyku. Cierpiący na ataki migreny twierdzą, że czekolada pogarsza bóle głowy.

Smakołyk podnosi nieco poziom szczawianów w organizmie, więc nie jest zalecana dla osób cierpiących na schorzenia nerek. Z jednej strony kakao w czekoladzie pomaga na biegunki, ale ona sama powoduje zaparcia. To kaloryczna przekąska, więc osoby z otyłością czy na diecie odchudzającej także powinny z niej zrezygnować.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. Express bydgoski

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka