Nie ma żadnych wątpliwości. Te warzywa najlepiej wspierają jelita i chronią mózg przed starzeniem
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) rekomenduje, by w codziennym jadłospisie pojawiło się ok. 500 g warzyw i owoców, z przewagą tych pierwszych. Okazuje się jednak, że jest jedna grupa warzyw szczególnie cennych dla zdrowia. Witamina C, błonnik, polifenole? Nie, okazuje się, że związek o nazwie sulfochinowoza jest najcenniejszym, co mogą zaoferować.
1. To pożywka dla dobrych bakterii
Badanie opublikowane w "Nature Chemical Biology" dowodzi, że zielone warzywa liściaste, takie jak jarmuż, szpinak czy kapusta mogą stanowić doskonałą pożywkę dla mikrobiomu. Sulfochinowoza (SQ) to pokarm dla bakterii mieszkających w jelitach, które wykorzystują ten związek jako źródło węgla i siarki.
Dokarmiając dobre bakterie w jelitach wpływamy nie tylko na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, ale na cały organizm. Budując odporność, ograniczając rozwój bakterii patogennych w organizmie, przeciwdziałając rozwojowi szeregu chorób, w tym nowotworowych.
W jaki jeszcze sposób zielone warzywa wpływają na nasz organizm?
2. Zielone warzywa dla zdrowego serca
Jedno z badań w "JRSM Cardiovascular Disease" dowodzi, że zielone warzywa są nieocenionym wsparciem dla układu sercowo-naczyniowego. To dlatego, że ten rodzaj warzyw nie tylko jest źródłem błonnika oraz potasu, ale także przeciwutleniaczy.
Analiza 13 niezależnych badań wykazała, że regularne spożywanie jarmużu czy szpinaku może zmniejszać ryzyko chorób i zdarzeń sercowo-naczyniowych aż o 16 proc.
3. Zielone warzywa dla mózgu i lepszej pamięci
Mózg to jeden z organów, który się starzeje wyjątkowo szybko. Ten proces mogą spowolnić zielone warzywa, bo zawierają kilka związków szczególnie pożądanych dla zdrowia centralnego układu nerwowego – są bogate w witaminę K, kwas foliowy, beta-karoten i luteinę.
Według jednego z badań opublikowanych w "Neurology" już jedna porcja tych warzyw dziennie skutecznie spowalnia spadek funkcji poznawczych z biegiem czasu.
4. Te warzywa są remedium na procesy starzenia
Nie tylko mózg doznaje szwanku – słabnący wzrok, zmniejszająca się gęstość kości czy bóle stawów to kolejne konsekwencje upływu czasu.
Tymczasem szpinak z uwagi na wspomnianą już witaminę A oraz dwa przeciwutleniacze – luteinę i zeaksantynę zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej (AMD). Z kolei jarmuż przy niskiej zawartości szczawianów zawiera pokaźną ilość wapnia, dzięki czemu zapobiegać może złamaniom kości.
Brokuły natomiast to warzywa zawierające glukozynolany, związki, które według badania opublikowanego w "Scientific Reports" mogą zahamować degradację chrząstki i chronić w ten sposób stawy.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl